Posílají si poslanci malou domů z náhrad? Server nad tím spekuluje

Poslanci si možná ulili část náhrad jako přilepšení pro své platy. S touto spekulací přišel server ihned.cz, který se zaměřil na čerpání tzv. expertného.

Ilustrační fotografie
reklama

Poslanci mají každý rok nárok na tzv. expertné. Jde o příspěvek na administrativní a odbornou práci. Tedy například na odborné analýzy. V roce 2013 činil nárok 28 367 korun. Příspěvek podle analýzy serveru čerpá skoro každý poslanec a nejde pořádně zjistit, zda je opravdu využil na dané účely.

Za listopad a prosinec nová sněmovna dohromady na této náhradě vyčerpala skoro 4 miliony korun, ale proběhly jen 4 schůze, a to spíše organizační a slavnostní.

Z toho server vyvozuje, že je pravděpodobné, že se část peněz nevyužila jako peníze pro odborné analýzy, ale jako příspěvek pro rodinné rozpočty poslanců.

Poslanci dostávají ke svému platu 56 tisíc několik desítek tisíc korun jako náhrady. Ty jsou rozděleny do různých kategorií. Jde o náhrady na dopravu, ošacení, odbornou pomoc, asistenty, kancelář apod. Zároveň je velká část poslanců ve vyšší funkci jako předseda či místopředseda výboru nebo podvýboru, ve vedení sněmovny atd. Ti pak mají plat ještě vyšší.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky