Kalousek za naše peníze nakupoval. Klavír za půl milionu

Bývalý ministr financí se přihlásil k jednomu z nejzáhadnějších nákupů minulé vlády. Za 455 tisíc korun pořídil klavír do Českého muzea hudby.

Miroslav Kalousek
reklama

Ve státním závěrečném účtu za rok 2013 se ukrývá položka "prostředky na nákup historického klavíru," ze kterou stojí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Bylo to v mé pravomoci," uvedl poslanec pro MF Dnes s tím, že ministr může podle svého uvážení rozdělovat až 50 milionů korun.

Křídlo pocházející z 19. století stálo státní kasu 455 tisíc korun. O podporu požádal Kalouska restaurátor Českého muzea hudby Petr Štefl, který klavír před třemi lety objevil u vídeňského antikváře. Podle jeho slov se jedná o "světový unikát".

Více než dva metry dlouhé křídlo má klaviaturu vykládanou perletí a želvovinou. „To není obvyklé. Perletí se vykládaly klávesy jenom u cembal," sdělil deníku Štefl a dodal, ž jedinečné je i vnitřní vybavení nástroje.

Upozornil také na výraznou slevu dva tisíce eur, protože vídenští majitelé prý ocenili, že se jejich rodinný poklad vrátí do země, kde byl vyroben.

Kalousek podotkl, že vše probíhlalo v rámci zákona, připustil ale, že při rozhodnutí o nákupu by se dal nalézt jistý subjektivní zájem. Kalousek na sebe podle deníku upozornil v kruhu znalců vážné hudby návštěvami koncertních síní.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky