Dlužíte 50 tisíc? Může to skončit tak, že budete muset zaplatit téměř milion

Zástupce ombudsmana Stanislav Křeček v souvislosti s novelou zákona týkající se snížení odměny advokátovi při vymáhání bagatelní dlužní částky upozorňuje na jiný problém exekucí. V článku pro deník Právo popsal situaci několikaletého dlužníka.

660
reklama

„Poslanecká sněmovna projednává v současné době poslanecký návrh novely zákona, podle které by se snížily odměny advokátů v případě vymáhání tzv. bagatelních dlužných částek. Podle autorů této legislativní změny náklady, které soudy přiznávají advokátům, prý příliš a neoprávněně zvyšují zadlužení dlužníků. Je toto však opravdu vážný problém," zamýšlí se Křeček.

Roku 1996 nájemce bytu v Praze přišel o práci a nezaplatil za sedmnáct měsíců nájem. Narostl mu dluh na necelých padesát tisíc korun. Obvodní soud pro Prahu 4 rozhodl o povinnosti uhradit dluh rozkazem v roce 1997. O tři roky později pak exekučním usnesením a v minulém roce usnesením, kdy pověřil výkonem exekuce exekuční úřad v Sokolově.

Křeček nesympatizuje s neplacením nájemného, ale to co následovalo je dost pochybné. Exekutor vydal v lednu tohoto roku Výzvu k dobrovolnému splnění povinností, tedy zaplatit dluh 914 tisíc korun. Náklady právního zastoupení v exekučním řízení jsou čtyři tisíce, v předchozím řízení deset tisíc.

„Problém spočívá v něčem jiném: podle platných právních předpisů činí u nájemného poplatek z prodlení 2,5 promile denně do zaplacení. V tomto případě se tento poplatek připočítává postupně každý den a každý měsíc k původnímu dluhu od 1. 1. 1996 do 7. 1. 2014," upozorňuje Křeček s tím, že jde o snahu nahradit věřiteli to, co mu uniklo, když nemohl s danými penězi volně nakládat.

O tom, že by byla na trhu příležitost udělat za 16 let z padesáti tisíc necelý milion, však mírně pochybuje. V každém případě však tento předpis vede k tomu, že se dlužník z pasti chudoby už nedostane.

A odměna exekutorovi byla stanovena na 146 tisíc korun. Pokud by dlužník zaplatil dlužnou částku do třiceti dnů, exekutor dostane „jen" 73 tisíc. „Myslím, že tento konkrétní, nikoliv však ojedinělý případ, inspiruje k legislativním iniciativám více než dostatečně," dodává zástupce ombudsmana.

Témata: exekuce | Ombudsman

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky