Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jana Nagyová a její luxusní dary? Nové informace

Jana Nagyová a její luxusní dary? Nové informace

Foto: Vlada.cz

Drahé kabelky a luxusní šperky Jany Nagyové v odhadované hodnotě několika milionů korun postupně nachází své majitele. Vyšlo najevo, že její příjmy by na pořízení takového majetku zcela jistě nestačily, a šlo tedy o dary. A ne jen tak ledajaké.

Podle informací MF Dnes je přinášeli lidé, kteří se chtěli dostat k bývalému premiérovi Petru Nečasovi a byli závislí na jeho rozhodnutích. Mezi nim byl podle údajných zjištění Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu například ředitel ČEZ Daniel Beneš. 

"Obecně platí, že případné osobní dárky k Vánocům či k narozeninám jsou adekvátní mému příjmu. Rozhodně se nepohybují ve finančních řádech, jež se objevily v tisku," sdělil Beneš deníku a potvrdil, že se takové praktiky provozovaly.

MF Dnes se domnívá, že Beneš měl dobré důvody proto, aby si udržel dobré vztahy s Nagyovou i s Nečasem. Právě na něm totiž záviselo jeho postavení ČEZ.

Zákulisí celé kauzy poodhaluje také někdejší šéf pozemkového úřadu Petr Šťovíček. Na Vánoce roku 2012 jí podle informací deníku věnoval kabelku za 15 tisíc korun a řádně na to doplatil, byl to totiž jeden z důvodů jeho odvolání.

"Pan premiér mi jako můj nejvyšší šéf řekl, že mám ohledně pozemkového úřadu komunikovat s paní Nagyovou. A co řekne premiér, to respektuji. Viděl jsem ji tak dvakrát či třikrát v životě. Zavolala mi a chtěla se informovat o dění v úřadu, který byl zatížen skandály z minulosti. Bral jsem to jako její snahu, aby k podobným skandálům už nedocházelo," vysvětluje MF pozadí případu Šťovíček. Kdo prý chtěl zůstat ve své funkci a mít klid, tak to tak udělal.

Bylo mu také naznačeno, že se sluší dát Nagyové nějaký dárek před Vánoci, údajně ese totiž jednalo o všeobecně známý zvyk. Šťovíčkovi to však tehdy přišlo normální. "Dělal jsem advokáta, tam to bylo běžné. Uvědomuji si však, že to byla má neobratnost, protože jsem si neuvědomil, že se to ve státní správě bere jinak. Byla to moje chyba," dodává.

Témata:  Petr Nečas Jana Nagyová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy