Co přinesla Rusnokova vláda? Štědré odměny, personální zemětřesení, zakázky bez soutěže

Už jen dva dny existence zbývají Rusnokově úřednické vládě. Nevzešla z voleb, nezískala důvěru sněmovny a přitom vládla více než půl roku. Slibovala, že nebude dělat žádné zásadní změny. Podle svých slibů se ale moc nechovala. A nejen s personálními změnami se to jen hemžilo.

660
reklama

Premiér Jiří Rusnok a jeho vláda se chtěli vyhnout průšvihům předešlých vlád. Jenže moc se jí to nedařilo. Rusnok například ostře kritizoval vysoké odměny vlády Petra Nečase. On na odměnách zrovna nešetřil. Jen v prosinci jeho vláda rozdala na odměnách 180 milionů korun!

 "Když si představím, jak těžce se dneska v této zemi žije mnoha lidem a bojuje se takříkajíc o denní chleba, jak státní správa brečí, a v mnoha případech oprávněně, že není na řadu věcí. Tak mě to zaráží a považuji to za velmi neprofesionální přístup z hlediska minulé vlády," právě takhle při svém nástupu do funkce kritizoval obří vládní odměny za Nečasovy éry.

 O několik měsíců ale úplně otočil. " Na jednu stranu lidé v těchto velmi exponovaných pozicích, to mohu potvrdit například na financích, opravdu musí makat. Když to srovnám s příjmy v komerčním sektoru, tak jejich základní platy jsou směšné," prohlásil.

 Další kritizovanou věcí byly personální změny. A to i přestože Jiří Rusnok několikrát zopakoval: "Nebudeme dělat žádná zásadní rozhodnutí ve věcech, které snesou odkladu." A častokrát dodával, že vláda nechystá personální zemětřesení.

Možná to ale zapomněl říct kromě médiím i svým ministrům. Už v létě totiž personální zemětřesení rozjel ministr dopravy Zdeněk Žák. Postupně vyměnil vedení Českých drah, Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest i Drážního úřadu.

Žák ale nebyl sám. Ministr vnitra i pod palbou kritiky vyměnil policejního prezidenta, ministr kultury způsobil bouři v Národním divadle. A ministr financí vyměnil lidi v dozorčích radách pěti státních firem. Prostě žádná zásadní rozhodnutí. Vláda navíc vyměnila desítky dalších lidí na nejrůznějších významných pozicích.

 Vláda Jiřího Rusnoka si libovala i ve veřejných zakázkách bez soutěže, tedy v zakázkách v jednacím řízením bez uveřejnění. V tom byla skutečným rekordmanem. Během podzimu jich totiž zadala 78 za 3 miliardy korun! Naproti tomu Nečasův kabinet za stejné období zadal 18 zakázek bez soutěže za půl miliardy korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky