ŠOK: Rakovinotvorná rozpouštědla už roky trápí Nový Bydžov. Lidé nic nevěděli

Je to noční můra obyvatel, přímo v centru Nového Bydžova totiž unikají nebezpečné chemikálie. Ačkoliv o problému se ví léta, řešení je zatím v nedohlednu.

660
reklama

Radnice v Novém Bydžově se stále potýká s následky zamoření podzemních vod rakovinotvornými rozpouštědly. Chemikálie se desítky let vypouštěly z továrny Kovoplast v centru města. Na problém se ale přišlo až před několika lety. Bylo to po náhodném rozboru vody z jedné studny v sousedství tou dobou už zkrachovalého podniku.

Manganistan draselný, přečerpávání podzemního jezera a neutralizace rozpouštědel přírodní syrovátkou. To jsou tři metody, které tu město spolu se specializovanou firmou zkouší. "K dnešnímu dni tam, bylo napumpováno asi 9 tun přírodní syrovátkou," řekl starosta Nového Bydžova Pavel Louda.

V areálu Kovoplastu, ale i v širokém okolí továrny, bylo provedeno hned několik vrtů. Některé slouží k odčerpávání kontaminovaného podzemního jezera, dalšími se do podzemí naopak pumpují látky, které by měly chemikálie rozložit. "Odčerpaná voda prokázala velmi vysoké koncentrace těch látek," uvedla Zuzana Pragačová z firmy G-Servis.

Pro místní tak zatím stále platí varování, aby vodu ze studní nepoužívali, a to prakticky vůbec na nic. To se týká hned několika ulic v okolí bývalého Kovoplastu. Studny jsou nepoužitelné, domům, které nebyly napojeny na místní vodovod, vybudovala radnice přípojku.

Důvod k optimismu zatím není. Sanace už stála více než 10 milionů a výsledek je nejistý. Obzvlášť si to místní uvědomili po letních povodních. Hladina podzemních vod totiž stoupla a zamořené území se ještě zvětšilo.

Témata: Rakovina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky