Baby karotka je oblíbenou a zdravou svačinkou dětí. Milují ji, protože je sladká a snadno se jí. Rodiče ji mají rádi, protože dětem mohou pohodlně nachystat zdravou stravu. Je ale opravdu tak zdravá?
Baby karotka není jako normální mrkev. Je perfektně tvarovaná, oloupaná a bez tvrdého konce. Jde o zbytky z poškozených, zlomených nebo jinak nevzhledných mrkví. Mrkev, která je upravena do známých tvarů, je pak ponořena do chlórové lázně, aby se očistila a získala zářivě oranžovou barvu.
Tímto způsobem to nedělají pouze některé firmy, většinou ty, které se zabývají organickými potravinami. Na obalu od klasické baby karotky se ale takovou informaci nedozvíte. Chlór byl totiž použit pouze během procesu zpracování, takže spotřebitel má smůlu. Nic se nedozví.
"Chlórová lázeň je v procesu potřebná, aby se zamezilo rizikům onemocnění z potravin, například bakterií E. coli," řekla webu Fox News Ashley Badeová, specialistka na výživu.
Chlór se totiž používá jako pesticid. Odborníci na výživu však znepokojeným spotřebitelům radí, že pokud nechtějí chlórem upravovanou mrkev, ať raději zůstanou u té běžné, se kterou si dají práci a nakrájí si ji sami. Pohodlí totiž nemusí být všechno.
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22