Češi se pustili do církve. Budete se divit

Na otázky víry, na církve, jejich potřebnost a užitečnost se STEM ptá občanů pravidelně v době před vánočními svátky již od roku 1995. Postoje české veřejnosti k církevním institucím v současné době významně ovlivňuje dění kolem církevních restitucí.

660
reklama

V aktuálním průzkumu STEM považují církve za užitečné instituce dvě pětiny občanů (39 %). Necelá třetina lidí (30 %) označuje vrácení majetku církvím za spravedlivé. Výslovný souhlas se zákonem o církevních restitucích vyjadřuje necelá čtvrtina veřejnosti (22 %). Církve za užitečné instituce považují častěji lidé věřící v Boha a většina věřících je také pro navrácení církevního majetku, ovšem ani názory věřících na restituce nejsou zcela jednoznačné.

V loňském roce se schválení zákona o vyrovnání státu s církvemi promítlo do snížení podílu lidí, kteří považují církve za užitečné instituce. Letošní průzkum další zhoršování názoru na církevní instituce neukázal, naopak se postoje veřejnosti vrátily k úrovni z let 2008 až 2011, uvedl server stem.cz.

Citované výsledky pocházejí z výzkumu STEM provedeného na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 2.-9. prosince 2013. Respondenti byli vybíráni metodou kvótního výběru. Na otázky odpovídal soubor 1078 respondentů.

Témata: církev

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky