Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kádner: Schwarzenberg připravil Čechy o práci

Kádner: Schwarzenberg připravil Čechy o práci

Foto: TOP 09

Místopředseda Věcí veřejných a poslanec David Kádner zkritizoval bývalého ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Předseda TOP 09 si dle Kádnera jel na Ukrajinu udělat reklamu, čímž ovšem ohrozil pracovní místa pro řadu Čechů.

Ukrajina se nyní rozhoduje, jakým směrem se vydá, zda bude spolupracovat s Evropskou unií či s Ruskem, jehož politický systém můžeme stěží nazvat demokratickým, avšak současná ukrajinská vláda má k němu blíže.

Schwarzenberg jel na Ukrajinu, kde vyjádřil podporu proevropskému směru, který představují demonstranti. Podle Kádnera však zapomněl zdůraznit, že jde o jeho osobní názor a nikoli o názor zahraničního výboru sněmovny, čímž podrazil českou ekonomiku.

„Ukrajina představuje velký exportní trh pro český průmysl a znamená tedy pro naši zemi tisíce pracovních míst. Karel Schwarzenberg byl příliš dlouho ministrem zahraničních věcí na to, aby si neuvědomoval, že čím dál na východ, tím více zakázky závisí na politice. To, že na Ukrajině dnes vítězí „proruská" vláda, znamená, že Karlova řeč pro nás bude znamenat méně ukrajinských zakázek," píše Kádner na blogu iDnes.cz.

Témata:  Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy