Při pití kávy do sebe lijeme smrtící olovo, tvrdí vědci o kávovarech

Dvě třetiny kávovarů na přípravu espresa mohou být životu nebezpečné, zvláště po jejich čištění od vápenatých usazenin. Uvolňují totiž do nápoje velké množství těžkých kovů, hlavně olova.

reklama

Až dvě třetiny nejdražších kávovarů na přípravu espresa uvolňují do nápojů velké množství olova. Tato informace vyplývá z analýzy, kterou provedl německý Federální institut pro hodnocení rizik (BFR) v Berlíně.

Jak uvádí deník Der Spiegel, k uvolňování olova dochází zejména po pravidelném čištění od vodního kamene. "Naměřené hodnoty těžkých kovů hned po čištění přesahovaly limity doporučené EU až stonásobně. Druhotné testy prováděné po několika dnech zaznamenaly výskyt olova pětinásobný oproti povoleným limitům," uvedl deníku Der Spiegel laboratorní manažer Kappenstein.

Za přítomnost olova v kávě mohou silné čisticí přípravky odstraňující vápenaté usazeniny. Přípravky současně reagují s některými součástkami, které následně olovo uvolňují do vody.

Olovo zásadně poškozuje nervy a ledvin. Je velmi nebezpečné i pro těhotné ženy, protože prochází placentární bariérou a může tak poškodit vývoj mozku dítěte.

Spotřebitelům se doporučuje, než si začnou svůj oblíbený nápoj připravovat, aby po čištění kávovaru nechali delší dobu a několikrát za sebou protékat samotnou vodu, aby se odplavilo co nejvíc škodlivin.

Témata: zajímavosti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky