Hitler přežil válku? Ukryl se v supertajném sídle, ukazují tajné dokumenty

Od konce druhé světové války se spekuluje o tom, že nacistický vůdce Adolf Hitler ve skutečnosti nezemřel na konci dubna roku 1945. Stále více badatelů upozorňuje na nové dokumenty, podle kterých místo sebevraždy Hitler uprchl do Argentiny, kde spokojeně dožil a zemřel ve stáří.

Adolf Hitler
reklama

Jde zřejmě o nejznámější konspirační teorii týkající se Adolfa Hitlera, která říká, že nacistický vůdce nezemřel v Berlíně, ale uprchl do Argentiny i se svou manželkou Evou Braunovou. Jak se ukazuje, nemusí se nutně jednat pouze o konspiraci. Stále více důkazů totiž naznačuje, že by tomu tak mohlo opravdu být.

Velkou pozornost vyvolal v roce 2011 britský novinář Gerrard Williams. Spolu se svým kolegou Simonem Dunstanem získali velké množství důkazů, na základě kterých se domnívají, že Adolf Hitler zemřel v Jižní Americe v pokročilém věku.
 
V knize Adolf Hitler: Zemřel v roce 1962 v Argentině?, kterou sepsali, tvrdí, že americké zpravodajské služby jim umožnily útěk výměnou za přístup k válečné technologii vyvinuté nacisty. „Nechceme přepisovat dějiny, ale důkazy o útěku Adolfa Hitlera, které jsme objevili, jsou až příliš ohromující, než aby bylo možné je ignorovat. Neexistuje žádný důkaz, že on nebo Eva Braunová zemřeli. A příběhy očitých svědků, kteří mluvili o jejich životě v Argentině, jsou přesvědčivé," uvedl v rozhovoru pro Sky News Williams.

Jako důkaz mimo jiné uváděli, že lebka, o které se říkalo, že patřila Hitlerovi a kterou mají v držení Rusové, ve skutečnosti patří mladé ženě asi ve věku 40 let. Hitler měl v době konce války 56 let. Williams a Dunstan tvrdili, že Hitler a Braunová, kteří zemřeli v krytu, byli pouze dvojníci.

V září 1945 se objevily spekulace, že Hitler a jeho tajemník Martin Bormann se nalodili na luxusní jachtu a odpluli na tajný ostrov u pobřeží Šlesvicka-Holštýnska. O měsíc později dostali Britové na kodaňském velvyslanectví typ, že Hitler žije převlečený za mnicha ve Španělsku. V prosinci byli Američané informováni, že Hitler nastoupil na ponorku na Mallorce, kde žil se skupinou jaderných vědců. Podle Williamse a Dunstona Hitler zemřel 13. února 1962 ve věku 73 let, ještě před tím však zplodil dvě dcery. 

Nová tvrzení, nové důkazy

Teorii obou mužů podpořili bývalý agent CIA Bob Baer a bývalý seržant speciálních sil Tim Kennedy, který se podílel na dopadení vůdců Al-Káidy Usámy bin-Ládina a Abu al-Zarqawiho. Oba se dlouhé roky věnovali smrti nacistického vůdce, jehož tělo měli v berlínském bunkru objevit ruští vojáci. To se ale podle obou mužů nikdy nestalo. I oni tvrdí, že Hitler z Německa utekl. Uvedli to v pořadu Hunting Hitler pro televizní stanici The History Channel.

Muži při svých bádáních prostudovali přes 14 tisíc dokumentů a v jednom z nich se píše o tom, že Hitler zinscenoval svou smrt. Namísto něj se měl zabít jeho dvojník, který měl být o 13 centimetrů menší. Sám Hitler pak spolu s pilotem Luftwaffe Peterem Baumgartem odletěl z Německa a poté doplul ponorkou do Jižní Ameriky, kde se měl skrývat.

Novou teorii potvrzuje i výpověď jednoho z očitých svědků, dělníka, který údajně Hitlera viděl v květnu 1945, tedy měsíc poté, co měl spáchat sebevraždu. "Stavěl jsem tajné chodby pod klášterem na ostrově Samos. Budovali jsme je pro Němce, pro nacisty, a jedním z nich byl Adolf Hitler. Neměl knírek, ale poznal jsem ho," tvrdí.

Tapisérie Adolfa Hitlera z Orlího hnízda se vrátí z USA do Německa
Výročí atentátu na Hitlera: hrdinský čin jedince nebo promyšlená akce samotného führera?
 

Těmto informacím nahrává fakt, že Hitlerovo tělo ve skutečnosti skoro nikdo neviděl. Ruští vojáci jej totiž údajně zabalili do plachty a hodili do příkopu, kde jej polili benzínem a zapálili. Oba muži ale tvrdí, že neexistují důkazy, že by k něčemu takovému skutečně došlo.

Teorii o Hitlerově útěku ostatně podpořila i sama FBI, která zveřejnila dlouhá léta utajované svazky. V jednom z nich dopisovatel FBI uvádí: "Hitler a jeho nejvěrnější dopluli deset dnů po pádu Berlína do jižní Argentiny. Hitler se ukrývá na ranči, nechal si oholit knírek, trpí astmatem a žaludečními vředy.“ Zpráva je datována k 21. září 1945, několik měsíců poté, co měl Hitler oficiálně zemřít.

Kam se Hitler ukryl?

Zvěsti o Hitlerově přežití války podporuje i samotný dům, v němž se měl dožít stáří. Zámek s pozemkem o rozloze 460 akrů se nachází na břehu jezera Nahuel Huapi a podle desítek argentinských spisovatelů se v okolních horách po válce objevovala řada nacistických uprchlíků, podle všeho lidé, kteří uprchli spolu s Hitlerem.

Usedlost nazvaná Inalco byla zbudována v roce 1943 a vlastnil ji advokát z Buenos Aires Garcia Merou, který si najal architekta Alejandra Bustilla, aby vytvořil plány domu. Bustillo se podílel i na stavbě dalších domů v této oblasti, kde se po válce ukrývali nacističtí uprchlíci. 

Dům následně koupil bankéř José Rafael Trosso, avšak až v 50. letech, kdy už byl údajně opuštěný. Po jednom z největších podvodů v dějinách ale skončila stavba opuštěna a byla vyrabována. Od roku 1993 se pracovalo na jeho revitalizaci, grantová aféra z roku 2003 ale opět uvrhla dům do nelibosti a do současného opuštěného stavu.

Budova vynikala zejména svou samostatností. Měla vlastní elektrárnu, pole vhodná k pěstování ovoce, zeleniny, obilnin a k chovu dobytka. Kromě rozlehlých pokojů se může dům pyšnit i unikátním pohledem na hory a několika připojenými stavbami. K domu totiž patří i statek, stodola, domy pro služebnictvo a náměstí.

Kritici ale pochybují, že by v domě Hitler skutečně bydlel. Přímo na místě se totiž nenašly žádné důkazy, které by potvrzovali jeho přítomnost, a navíc se řada lidí domnívá, že by si jej někdo všiml. Hitlerovým cílem ale bylo, aby zůstal nepovšimnut, a je tedy dost dobře možné, že se mu to v tomto sídle podařilo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky