Soud zastavil stíhání Lessyho. Budeme mít dva policejní šéfy?

Pražský městský soud nejspíše stopnul stíhání bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten byl trestně stíhání pro pomluvu svých kolegů. Tímto verdiktem může dojít k paradoxní situaci, policie totiž může mít dva policejní prezidenty.

660
reklama

Petr Lessy se může radovat. Podle webu iDnes.cz totiž soud rozhodl zastavit jeho trestní stíhání. Oficiální stanovisko ale soud zatím tají, soudce totiž ještě verdikt nedoručil právě Lessymu. Nicméně iDnes.cz uvádí, že "9. 10. 2013 vyhlášeno konečné rozhodnutí. Verdikt soudu I. stupně změněn."

Soud se zřejmě přiklonil ke zrušení stíhání kvůli tomu, že s Lessym ve stejné věci bylo už dříve vedeno kárné řízení. Rozhodnutí soudu tak de facto může znamenat, že stíhání bylo označeno za nezákonné. V tomto případě by se Lessy mohl vrátit do policejního sboru a v tu chvíli by policie měla hned dva šéfy. Navíc by měl nárok na odškodné.

Lessy čelil obžalobě za to, že v září 2011 předal své mluvčí anonymní dopis na svého náměstka Vaňka. Tehdejší mluvčí Pavla Kopecká následně tento dopis měla dát redaktorovi Práva. V rozhovoru pro tento deník zanedlouho poté Lessy uvedl, že jeden člen Toflova gangu "zametal" jako pracovník policejní inspekce právě oznámení na Vaňka. Lessy se hájí tím, že žádný takový příkaz své mluvčí nedal. Redaktor Právu mu ohledně Vaňka sám volal.

Inspekce nejdříve případ odložila a kárné řízení poté Lessyho osvobodilo. Nicméně díky novému svědectví Kopecké inspekce případ znovu otevřela a následně i Lessyho obvinila. Tehdejší ministr vnitra Jan Kubice proto Lessyho propustil.

Témata: Lessy, Petr

Doporučujeme

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky