Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlatá horečka v Praze?! Cenný kov narýžovali v tunelu Blanka

Zlatá horečka v Praze?! Cenný kov narýžovali v tunelu Blanka

Foto: omnimedia.cz

V Praze vypukla zlatá horečka! Tedy taková miniaturní, neboť postihla jen zasvěcené mineralogy, ale o to nečekanější měla příčinu. Kde se zlato vlastně našlo? A bylo to na zbohatnutí?

Vysvětlení je prosté: stavbaři před pěti lety kvůli stavbě tunelu Blanka odkryli tisíce let staré vltavské sedimenty, ve kterých je zlato obsaženo. Sice v malém množství, ale třeba až z 200 kilometrů vzdálené Šumavy.Veřejnosti přitom zůstala informace o výskytu zlata v haldách zeminy u ústí budoucího tunelu skryta, píše úterní Mladá fronta Dnes. Z množství drahého kovu, které tam jednotlivci mohli narýžovat, by ale stejně nikdo nezbohatl. Avšak pro odborníky bylo i těch pár miligramů "zlata z Prahy" cenným suvenýrem."Před asi pěti lety jsem si všiml, že se v Troji začíná hloubit tunel Blanka," vzpomíná Zdeněk Medek, mineralog, zlatokop a znalec hornických památek. Pracoval v té době v Metrostavu, a tak se snadno domluvil se šéfy."Vzali jsme s kolegou pánve, lopaty, síta a začali rýžovat. Na desetilitrový kbelík plný jemného materiálu připadaly asi dvě zlatinky. To jsou takové miniaturní částečky zlata. Skoro ani nejdou zvážit," cituje list Medka.Zlato nehledali v takzvané rubanině, kterou stavbaři vyváželi z tunelu. Tam by žádné nenašli. Zaměřili se na usazeniny, které před asi 16 tisíci let přinesla Vltava. Ta totiž měla kdysi hladinu podstatně výš než dnes a Troja ani Letná pod ní nebyly vidět. "Hned z první pánve bylo jasné, že jsme zlato objevili," říká Medek.Vltava tekla před 20 miliony let po planinách na úrovni Bílé hory. Pak se zařezávala do terénu. Kaňon Vltavy v dnešní podobě je starý asi milion let. "Zlato se dostalo do Prahy tak, že křemenná žíla nesoucí zlato zvětrala, dostala se do říčních sedimentů a velká voda ho spláchla a odnesla," uvádí Václav Cílek s Geologického ústavu Akademie věd.

Témata:  zlato

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy