Kolik dají Češi za benzín a naftu? Ceny se rapidně mění

Ceny pohonných hmot v Česku dál mírně klesají a dostaly se nejníže za dva a půl měsíce. Benzin Natural 95 i nafta v uplynulém týdnu zlevnily shodně o čtyři haléře na průměrných 32,96 koruny za litr a 32,03 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Ilustrační fotografie
reklama

"V příštích sedmi dnech by se cena pohonných hmot měla měnit jen v řádu haléřů. Cena ropy Brent kolísá v nijak širokém pásmu od 62 do 67 dolarů za barel. Obava ze zpomalování globální ekonomiky a napětí v mezinárodních ekonomických i politických vztazích ochromují poptávku po ropě. Zprostředkovaně tyto faktory snižují tlak na růst cen pohonných hmot v ČR," sdělil ČTK analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. Silná konkurence v sektoru podle něj brání prodejcům, aby využili vrcholné motoristické sezony k navyšování marží.

Pod 33 korunami byl Natural 95 naposledy počátkem května. Nafta se přiblížila hranici 32 korun na konci dubna, pak cena rostla do počátku června, kdy se vrátila k poklesu.

Nejvíce si za pohonné hmoty nadále účtují čerpací stanice v Praze, za benzin v průměru 33,44 Kč/l a za diesel 32,74 Kč/l. Nejlevnější paliva řidiči dál tankují v Jihočeském kraji. Za Natural 95 platí průměrně 32,54 Kč/l, za naftu 31,41 Kč/l.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky