Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Washington zasáhly lijáky a bleskové povodně, voda se dostala i do Bílého domu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Oblast amerického hlavního města Washingtonu zasáhly v pondělí prudké lijáky, které způsobily bleskové povodně. Zaplavena byla nejen řada silnic, voda pronikla i do tiskové místnosti ve sklepě Bílého domu, uvedla dnes televize NBC News.

Na některých místech v metropoli a okolí napršelo během hodiny i přes deset centimetrů. Přes osm centimetrů během hodiny napršelo na Reaganově letišti ve virginském Arlingtonu, které leží nedaleko centra Washingtonu. Americká Národní meteorologická služba (NWS) k naměřené hodnotě na Reaganově letišti uvedla, že je to nový rekord. Ten dosavadní byl z roku 1958, kdy během hodiny napršelo 5,6 centimetru.

Kvůli lijákům se potýkala s problémy vedle letiště také místní železnice, kde vlaky nabíraly zpoždění. Zmatek panoval i na silnicích. Ve Washingtonu hasiči pomáhali dostat se ze zaplavených aut asi dvěma desítkám lidí, dalších více něž pět desítek výjezdů ohlásili hasiči z virginského okresu Fairfax, který s metropolí sousedí.

Ve Virginii se rozvodnila říčka Cameron, která je přítokem řeky Potomac protékající Washingtonem. Hladina Cameronu se podle NWS během 30 minut zvýšila o dva metry.

Voda z lijáků se dostala i do podzemních prostor Bílého domu, které slouží jako tiskové středisko. Ve sklepě se tvořily kaluže, který personál sídla prezidenta Spojených států odsával vysavačem. Portál The Hill poznamenal, že to není poprvé, neboť voda při průtržích mračen do sklepení Bílého domu proniká často.

Témata:  počasí déšť Povodně Bílý dům, USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy