Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Silné bouřky devastují Česko. Popadané stromy, zatopené sklepy, rozsáhlé výpadky elektřiny

Bouřky, ilustrační fotografie
Bouřky, ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, MoneyMAG.cz

Silné bouřky, které dnes zasáhly Česko, způsobily mimo jiné rozsáhlé výpadky elektřiny. Kolem 17:00 bylo bez proudu přibližně 66.000 odběratelů.

Nejhorší situace byla na Přerovsku a Olomoucku. Vyplývá to z informací energetických společnosti E.ON a ČEZ Distribuce.

Společnost E.ON evidovala 44 poruch na vysokém napětí a téměř sto poruch na vedení nízkého napětí. "Nejvíce je aktuálně postiženo Prostějovsko, Brněnsko a Otrokovicko," sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková. Poruchy musí technici řešit také na Žďársku, Břeclavsku a Třebíčsku. Omezení se podle Slavíkové týká přibližně 46.000 domácností.

"Poruchy jsou nejčastěji způsobené poškozeným vedením a izolátory, přičemž poškození vznikla většinou v důsledku silných poryvů větru," uvedla Slavíková. Ujistila, že E.ON na opravách intenzivně pracuje. "Poruchy vymezujeme a tam, kde je to možné, dodávky elektřiny postupně obnovujeme," sdělila mluvčí.

Přes 20.000 odběrných míst bez elektřiny evidoval kolem 17:00 dispečink společnosti ČEZ Distribuce. Na vedení vysokého napětí způsobil vítr přibližně tři desítky poruch. "Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví," dodala mluvčí společnosti Soňa Holingerová.

Nejvíce poruch řeší technici ČEZ Distribuce v Olomouckém kraji, zejména v okresech Olomouc a Přerov. Ve větší míře dnes musely vyjíždět opravárenské čety také na Vysočině a ve středních Čechách, zejména na Benešovsku.

ČEZ předpokládá, že dodávky proudu obnoví ve většině případů během dnešního večera a noci na úterý. Bude ale záležet na vývoji počasí.

Silné bouřky, před kterými varovali meteorologové, dnes zasáhly hlavně Olomoucký kraj a Vysočinu. V Olomouckém kraji je provázely kroupy. Hasiči v několika obcích čerpají vodu z přívalových dešťů, odstraňují popadané stromy či opravují větrem poškozené střechy.

Na Vysočině zaznamenali hasiči od dnešních 14:00 přes 190 událostí souvisejících s bouřkami. "Nejčastěji to byly stromy a větve, které spadly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu," řekla ČTK mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Na několika místech také hasiči čerpali vodu ze sklepů.

Témata:  počasí bouřky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy