Sezóna v Chorvatsku ohrožena. Turisty nebude mít kdo obsluhovat

Chorvatští zaměstnavatelé hlásí akutní nedostatek pracovní síly v cestovním ruchu. Podle nich je kvůli neschopnosti vlády umožnit příchod pracovníků ze zahraničí ohrožena turistická sezóna. Informoval o tom dnes deník Večernji list, podle kterého Chorvaté o práci v turismu často nejeví zájem.

Chorvatsko, Split
reklama

Chorvatský svaz zaměstnavatelů (HUP) a Chorvatský svaz turismu (HUT) dnes vyzvaly vládu, aby zvýšila kvóty pro počet pracovníků ze zahraničí. Tvrdí, že nedostatek lidí v hoteliérství a pohostinství ohrožuje turistickou sezóny. Pokud se nic nezmění, některé ubytovací kapacity či restaurace podle nich nebudou schopné provozu.

Oba svazy vládě vyčítají, že kvóty pro zahraniční zaměstnance jsou již nyní vyčerpané a že těm pracovníkům, kteří povolení získali, trvá týdny vyřídit všechny potřebné formality.

Vláda však nechce kvóty zvyšovat, přičemž argumentuje tím, že místa musí být nejprve nabídnuta domácím pracovníkům. Ti se však i přes více než osmiprocentní nezaměstnanost často odmítají v cestovním ruchu nechat zaměstnat.

Turismus je klíčovým přispěvatelem do chorvatského státního rozpočtu a na HDP země se podílí zhruba 20 procenty.

Chorvatsko je nejoblíbenější turistickou destinací Čechů, kterých tam loni vyrazilo 813.000.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky