Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předpověď počasí na noc a pondělí 10. června. Tropy udeří naplno. Pozor na dehydrataci!

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Od pondělí zažije Česko velmi horký týden. V těchto dnech je potřeba pravidelně doplňovat tekutiny. Měli bychom zvýšit jejich příjem oproti chladným měsícům. Dehydratace, která v horkých dnech hrozí, totiž může vést k dalším následkům, které jsou nepříjemné a negativně se podepíšou na našem zdraví.

Počasí v noci (22-07): Jasno až polojasno, na západě až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší teploty 18 až 14 °C, na západě až 12 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, v Čechách jen slabý proměnlivý do 3 m/s. Počasí přes den (07-24): Většinou polojasno, později odpoledne a večer v západní polovině území přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle silné. Nejvyšší teploty 28 až 32 °C, na západě kolem 27 °C. Mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na Českomoravské vrchovině místy s nárazy kolem 15 m/s, se bude k večeru v Čechách měnit na severozápadní a v bouřkách přechodně zesílí, informuje ČHMÚ.

Dostatek tekutin bere spousta z nás lehkovážně. Přitom však jejich deficit v našem organismu má velký vliv na naše zdraví. Pít bychom měli pravidelně, minimálně 1,5 až 2 litry tekutin denně. V horkých letních dnech na vodu opravdu nezapomínejte a nebojte se dvoulitrovou hranici i překročit. Dostatek vody v organismu má vliv například také na schopnost soustředění.

Obecně platí, že bychom za den měli vypít zhruba 0,3 litru tekutin na 10 kilogramů naší hmotnosti. Kvůli častějšímu pocení v letních dnech je však vhodné přijímat i dvojnásobné množství tekutin. To samé platí například při návštěvách sauny.

Dehydratace má za následek sníženou výkonnost, samozřejmě i sportovní, zhoršuje soustředění, ale může být také příčinou bolesti hlavy či ospalosti. Nedostatek tekutin rovněž vysušuje pokožku, ale může způsobovat i zápach z úst kvůli sníženému slinění. Při nedostatečném příjmu tekutin se zvyšuje celková únava a tím se zhoršují funkce mozku i reakce. Vliv může mít i na vaši náladu: i pouze kvůli nedostatku vody se můžete cítit podrážděně. Krom toho může nedostatečný příjem tekutin vést k zácpě, jelikož střeva potřebují vodu pro správnou funkci. Pravidelný příjem vody vám navíc může pomoci zahnat chuť na sladké.

Je důležité zmínit, že pokud chcete doplňovat tekutiny, vyhněte se zejména v teplých měsících přeslazeným limonádám, které obsahují spoustu cukru. „Sáhněte raději po obyčejné vodě, kterou si v České republice můžete s klidem vychutnat rovnou z kohoutku,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny, a dodává: „Limonády, doslazované ledové čaje a další slazené nápoje vašemu tělu nijak neprospějí.“

Témata:  počasí léto Nealko nápoje

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy