Policie odhalila podvody při získávání povolení k pobytu. Stíhá 14 lidí!

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 14 lidí, kteří podle nich pomáhali cizincům ze zemí mimo Evropskou unii získat neoprávněně povolení k přechodnému pobytu v České republice. Na webu policie to dnes sdělil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Skupina podle něj vyhledávala cizincům za peníze fiktivní partnery, a vydělala si tak minimálně 2,25 milionu korun.

Policie ČR
reklama

Členové skupiny čelí obvinění z účasti na organizované zločinecké skupině a napomáhání k neoprávněnému pobytu na území České republiky. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí až desetileté tresty vězení.

Skupina podle kriminalistů nejpozději od ledna 2018 vyhledávala převážně v Praze sociálně slabší ženy a muže, kterým platila za to, že na odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra čestně prohlásí, že žijí s vybranými cizinci v partnerském vztahu. Cizinci pak požádali o přechodný pobyt. "Účel či důvod požadovaného pobytového oprávnění byl rodinný, a tím mělo dojít k napomáhání získání neoprávněného pobytu osob nejen na území České republiky, ale i v rámci celé Evropské unie," prohlásil Ibehej.

Policie zadržela v rámci případu s krycím názvem KOPA devět Čechů a pět cizinců. Všechny obvinila, tři z nich poslala do vazby. Kauzu dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky