Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovolby 2019 vrcholí. Víme přesně, kdy budou výsledky!

Eurovolby 2019 vrcholí. Víme přesně, kdy budou výsledky!
Eurovolby 2019 vrcholí. Víme přesně, kdy budou výsledky!
Foto: European Union

Letošní volby do Evropského parlamentu dnes vyvrcholí, když k urnám zamíří miliony voličů ve 21 zemích evropského bloku. Až někdy večer po 23:00 ale bude jasné, jak dopadlo kontinentální hlasování, které by podle mnohých mohlo otřást dlouhé roky platnými pořádky v evropské politice.

Nejde přitom jen o napjatě očekávaný úspěch či naopak propad populistických, nacionalistických a protiunijních uskupení v řadě členských států. Tyto strany - jako italská Liga vicepremiéra Mattea Salviniho či francouzské Národní sdružení Marine le Penové - sice posílí, ale provoz europarlamentu, tedy jediné přímo volené unijní instituce, mohou nanejvýš zkomplikovat.

Předvolební průzkumy však především ukazovaly, že kvůli očekávanému odklonu voličské přízně v řadě členských států propadnou strany řadící se v EP ke dvěma hlavním celoevropským politickým rodinám. Po desítkách let by tak mohla skončit neformální "velká proevropská koalice" lidovců z Evropské strany lidové (EPP) a socialistů (S&D).

Naději levému středu ale ve čtvrtek vlily do žil volby v Nizozemsku, kde podle odhadů nečekaně vyhrála tamní Strana práce a jasné podpory se tak ve své zemi dočkal socialistický kandidát do čela Evropské komise, její nynější místopředseda Frans Timmermans.

Právě potvrzení nového šéfa komise, jehož osobu "s přihlédnutím k výsledkům voleb" má v červnu navrhnout parlamentu summit EU, bude jedním z prvních důležitých rozhodnutí nových europoslanců. V příštích pěti letech je ale čeká řada dalších klíčových hlasování - v první řadě se zapojí do blížícího se finále rozhodování o podobě budoucího víceletého rozpočtu unie pro roky 2021 až 2027.

Ve čtvrtek už v eurovolbách hlasovali také Britové a to přesto, že původně měli už být touto dobou zemí, která není členem EU. Britské výsledky nejsou známé, předpokladem ale je, že v hlasování, také v důsledku neschopnosti politiků britský odchod skutečně uspořádat, uspěla nová Strana pro brexit dlouholetého europoslance Nigela Farage. Britové z EU nyní mají odejít na konci října, v tu chvíli se také změní z nynějších 751 na 705 počet europoslanců - některé země si polepší, Česku ale jeho 21 křesel zůstane.

Češi hlasovali jako jediní v unii dva dny, tedy v pátek a v sobotu. V pátek šli volit také Irové, v sobotu ještě Lotyši, Malťané a Slováci. V ostatních zemích se hlasuje až dnes.

V budově europarlamentu, kam se akreditovalo asi 1300 novinářů, hodlají první vnitrostátní odhady začít zveřejňovat od 18:00, s první projekcí rozložení mandátů je na základě údajů z jednotlivých zemí počítáno po 20:00, předběžné výsledky jsou předpokládány okolo 23:15.

Témata:  eurovolby EU

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy