V Alabamě schválili zákaz potratů, včetně případů znásilnění. Trump je proti přísnému zákazu

Alabamská guvernérka Kay Iveyová ve středu podepsala zákon, který ve státě na jihovýchodě USA zakazuje takřka všechny potraty, výjimkou bude jen stav ohrožující matku. Den předtím návrh schválil alabamský Senát. Proti zákonu hodlají protestovat některé americké lidskoprávní organizace, Americká unie občanských práv (ACLU) ho chce napadnout u soudu.

Ilustrační fotografie
reklama

Zákonodárci v Alabamě zakázali ukončení těhotenství v jakékoli době gravidity s výjimkou stavu, který by ohrozil život matky. Republikáni odmítli i návrh demokratů, aby potrat byl umožněn ženám a dívkám, které se staly oběťmi znásilnění a incestu. Zákon vstoupí v platnost za šest měsíců.

Americký prezident Donald Trump na twitteru uvedl, že potrat by měl být povolený v případě znásilnění nebo incestu. Britský deník The Guardian na svých internetových stránkách napsal, že je to v rozporu s novým restriktivním zákonem, který tento týden podepsala republikánská guvernérka ve státě Alabama.

Stát na jihu USA zakázal ženám předčasně ukončit těhotenství s výjimkou situace, kdy existuje vážné nebezpečí pro zdraví matky. Trump v sobotu na twitteru připomněl, že je silně proti potratům s výjimkou tří případů: znásilnění, plození dětí mezi blízkými příbuznými a ochrana života matky.

Šéf Bílého domu také napsal, že otázka potratů bude jedním z hlavních témat v kampani před prezidentskými volbami, které se budou konat v listopadu příštího roku. Vyzval odpůrce potratů, aby se spojili. "Pokud se budeme chovat bláznivě a nebudeme sjednocení, pak to, co jsme pro ochranu života vybojovali, může rychle zmizet," varoval Trump.

Také demokraté už dali najevo, že problematika potratů pro ně bude důležitým tématem v kampani před volbami příští hlavy státu.

Na dnešek jsou v Alabamě naplánovány protesty proti novému přísnému protipotratovému zákonu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky