Manželka prezidenta Zelenského získala luxusní byt od ukrajinského oligarchy

Manželka nově zvoleného prezidenta Ukrajiny Olena Zelenská koupila luxusní byt od oligarchy za polovinu tržní ceny. Podle agentury Reuters to vyplývá z oficiálního výpisu vlastnictví nemovitosti.

Olena Zelenská a Volodymyr Zelenskyj
reklama

Komik a televizní hvězda Volodymyr Zelenskyj zvítězil 21. dubna v prezidentských volbách. Během kampaně se prezentoval jako někdo, kdo stojí vně zámožné elity, která převládá v současné ukrajinské politice.

Neobvykle výhodná koupě apartmánu v luxusním přímořském komplexu na poloostrově Krym za 164.000 dolarů (asi 3,8 milionů korun) se manželce nadcházejícího prezidenta podařila v roce 2013, tedy rok před ruskou anexí.

Jeho prodávajícím byl oligarcha Oleksandr Burjak, který momentálně čelí podezření, že tuneloval jím spoluvlastněnou banku Brokbizněsbank. Podle informací ústřední volební komise se Burjak rovněž podílel na Zelenského prezidentské volební kampani.

Podle Reuters není jasné, proč byla nemovitost prodána za pouhou polovinu tržní hodnoty. Zelenská, její manžel ani Burjak se k záležitosti nevyjádřili.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky