Řidiči zapomínají. Úřady začnou motoristy informovat o konci technické kontroly

Majitelé vozidel kteří mají datovou schránku budou ode dneška automaticky informování o končící platnosti pravidelné technické prohlídky. Řidiči automobilů na ekologický pohon také mohou na úřadech od dnešního dne žádat o speciální registrační značku, která přináší určité výhody. Dnes o tom informovalo ministerstvo dopravy. Řidiči s datovou schránou si také mohou ověřit, kolik mají v evidenci trestných bodů za přestupky.

SPZ, ilustrační fotografie
reklama

Zprávu o končící platnosti technické kontroly budou motoristé dostávat dva měsíce před vypršením termínu. Každý provozovatel vozidla vlastnící datovou schránku tak bude mít informace o přesném datu, do kdy musí vozidlo na pravidelnou technickou prohlídku přistavit.

Majitelé datových schránek si budou moci také prostřednictvím Portálu občana ověřit konec platnosti svého řidičského průkazu nebo aktuální stav svého bodového konta. Dosud kvůli toho museli jít na úřad.

Dopravní úřady dnes také začnou na vyžádání vydávat speciální registrační značky pro ekologické vozy. O ty budou moci žádat na registru vozidel majitelé aut na elektrický, hybridní (kdy hodnota emisí CO2 je nejvýše 50g/km) nebo vodíkový pohon. Značka by měla ekologické vozy odlišit od ostatních, aby tak mohly využívat některých výhod pro ekologické vozy. Týká se to zejména bezplatného parkování v placených zónách. Vydání této registrační značky bude zdarma, majitelé je ale dostanou pouze na vyžádání.

Stát chce postupně zvýhodňovat motoristy s ekologickými vozidly, vedle speciálních značek jsou to i další benefity. Jedním z nich je například osvobození od placení silniční daně. K dalším patří odběr elektřiny pro dobíjení, který nepodléhá v současnosti na rozdíl od jiných pohonných hmot spotřební dani. Některá města zvýhodňují ekologické vozy při parkování už nyní, další by se měla přidat v budoucnu, například Praha.

Premiér Andrej Babiš (ANO) letos v březnu řekl, že stát neuvažuje o podpoře na nákup elektromobilů pro fyzické osoby. Bude pokračovat ve vypsaných programech pro podnikatele a úřady. Babiš dodal, že stát dal 1,2 miliardy korun na rozvoj infrastruktury, zejména na stavbu dobíjecích stanic, a pokračují dotační programy za půl miliardy Kč, respektive 270 milionů Kč na pořizování ekologických aut. Jsou určeny pro podniky, respektive státní úřady a organizace.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky