Počasí si s námi pohraje. V neděli téměř dvacítky, pak se vrátí zima a sníh

Teploty budou v příštích dnech značně kolísat. V neděli vyšplhají až k 19 stupňům, hned v pondělí o deset i více stupňů spadnou. Znovu se má oteplit před víkendem, kdy má být kolem 15 stupňů Celsia.

Střídavé počasí zlobí Česko
reklama

Další týdny mají být teplotně průměrné či slabě nadprůměrné, také srážek má spadnout podobné množství, jaké bývá v tomto období roku obvyklé. Vyplývá to z týdenní předpovědi a měsíční prognózy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

O něco teplejší, než udává dlouhodobý průměr, by měl být jen týden od 8. dubna, ostatní týdny zřejmě nevybočí z průměrných hodnot. Z nadcházejících čtyř týdnů bude nejchudší na srážky pravděpodobně ten nadcházející. "Z hlediska celkového množství srážek by mělo být období od 18. března do 14. dubna průměrné, ale s hodnotami blíže k nižším hodnotám, než je dlouhodobý úhrn srážek," dodali meteorologové.

Průměrná teplota v České republice od poloviny března do poloviny dubna činí rovných šest stupňů Celsia. Nejchladněji bylo v tomto období v roce 2013 s průměrnou teplotou 1,3 stupně, nejtepleji naopak v roce 1974, kdy průměrná teplota dosáhla 9,5 stupně.

Předpověď počasí:

Před studenou frontou, která bude v neděli později odpoledne a večer přecházet přes naše území k východu, k nám bude vrcholit příliv teplého vzduchu od jihozápadu. Za studenou frontou k nám bude proudit studený vzduch od severozápadu. V něm se bude v první polovině týdne rozšiřovat do střední Evropy oblast vysokého tlaku vzduchu od západu. V polovině týdne začne přecházet přes naše území tlaková výše. Po její zadní straně k nám bude v pátek a v sobotu proudit teplý vzduch od jihozápadu. V závěru období ovlivní počasí u nás studená fronta od severozápadu.

Předpověď na neděli (00-24):

Skoro jasno až polojasno, zpočátku ojediněle mlhy. Odpoledne od západu přibývání oblačnosti a večer v Čechách déšť, později v polohách nad 800 m sněžení. Na Moravě a ve Slezsku déšť až později večer. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, na západě 13 až 16 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s, se bude večer měnit na západní až severozápadní a přechodně zesílí na čerstvý s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h).

Předpověď na pondělí (00-24):

Zpočátku na východě zataženo občasný déšť, jinak proměnlivá oblačnost a místy přeháňky, i smíšené. V polohách nad 600 m srážky sněhové. Později večer ubývání srážek a oblačnosti. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na západě a jihozápadě Čech místy až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, přechodně místy s nárazy kolem 15 m/s. Večer bude vítr slábnout, informuje ČHMÚ.

Témata: počasí | zima | jaro | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky