Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová výstraha: Další vichřice zasáhne Česko

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Silný vítr s nárazy kolem 70 kilometrů za hodinu zasáhne Česko znovu dnes večer a v noci, v pátek přes den zeslábne. S dalšími poryvy větru musejí lidé s výjimkou jižní a střední Moravy počítat znovu od pátečního večera do sobotního rána. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ).

Od dnešních 18:00 do pátečních 06:00 má foukat ve všech českých krajích, stejně jako v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. Noc z pátku na sobotu bude větrná také na Vysočině a v západní části Jihomoravského kraje.

Meteorologové doporučují lidem, aby zajistili okna a dveře, upevnili volně uložené předměty a zabezpečili skleníky. Lidé by měli být opatrní i při pohybu venku a při řízení vozidel a na horách by měli omezit zejména hřebenové túry. Silný vítr může lámat nebo vyvracet stromy nebo by mohl způsobit menší škody na budovách.

V zemi panuje větrné počasí už od víkendu. Největší škody i v okolních zemích napáchala v neděli a v pondělí vichřice Eberhard, při níž vítr dosahoval rychlosti 110 až 125 kilometrů za hodinu, na horách i víc. Vítr se sice během týdne do Česka vrátil, ale už s menší intenzitou, až do konce týdne má podle meteorologů dosahovat místy rychlosti zhruba 70 kilometrů v hodině.

Témata:  počasí vítr

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy