Babiš s Trumpem si rozuměli, nešetřili komplimenty

Porozumění a vstřícnost byly patrné při dnešním setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa s českým premiérem Andrejem Babišem. Trump odvedl Babiše do sídla amerických prezidentů s rukou položenou na rameni předsedy české vlády, před novináři v Oválné pracovně si potom oba politici vyměňovali komplimenty. Setkání provázel zájem českých i amerických novinářů, kteří pracovnu hlavy státu z velké části zaplnili.

Donald Trump při jednání s českým premiérem Andrejem Babišem v Oválné pracovně Bílého domu (7.3.2019).
reklama

Trump s manželkou Melanií přivítali Babiše a jeho ženu Moniku před jižním průčelím Bílého domu. Setkání politiků a tradiční potřesení rukou skryla před novináři černá limuzína českého premiéra, nedošlo ani na tradiční fotografii obou párů před Bílým domem, protože oba muži se ihned vydali vstříc společnému jednání. Jejich manželky se zdály být připravené k focení, po chvíli váhání ale Trumpa s Babišem následovaly do Bílého domu.

V Oválné pracovně se Trump s Babišem usadili v křeslech a na úvod jednání se oba vyjádřili pro novináře. Trump vyzdvihl Česko jako inovativní zemi s dobrou ekonomikou, téměř stejně pak o Česku mluvil i Babiš. Český premiér poté podpořil Trumpa použitím jeho věty z volební kampaně o vrácení velikosti Americe. Český premiér s manželkou nicméně na závěr setkání s tiskem vypadali mírně zaskočení tím, že zejména američtí novináři pokřikovali otázky. Babiš po jednání řekl českým médiím, že v Bílém domě je sice tento postup tradiční, v českých podmínkách si ho ale představit nedokáže. Trump reagoval jen na některé z dotazů.

Zájem o návštěvu českého premiéra byl i mezi americkými novináři, kteří se ale v Oválné pracovně snažili ptát zejména na vnitropolitické otázky. České novináře, kteří Babiše v USA doprovázeli, na rozdíl od amerických kolegů čekala před vstupem do Bílého domu důkladná bezpečnostní prohlídka. Nad rámec běžných kontrol v bezpečnostních rámech jejich techniku zkontroloval pes cvičený na hledání výbušnin a následně většinu zařízení detailně kontrolovali pracovníci ostrahy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky