Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko nevpustilo do země člena delegace ruského ministra

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

České úřady nepustily do země z bezpečnostních důvodů jednoho člena delegace ruského ministra průmyslu a obchodu Denise Manturova, který v pondělí přiletěl na několikadenní návštěvu ČR. Informoval o tom server Deník N. Podle jeho zdrojů je dotyčný několik let na seznamu nežádoucích osob a je spolupracovníkem ruských tajných služeb. České ministerstvo zahraničí podle mluvčího Michala Bucháčka nechtělo věc komentovat.

Nevpuštění Rusa do ČR potvrdily deníku tři vysoce postavené zdroje ve státní správě a ve vládě. Podle nich byl muž po přistání na pražském Letišti Václava Havla a následné pasové kontrole vrácen do Moskvy.

"Jde o muže, který je našimi i spojeneckými službami ověřen jako spolupracovník ruských tajných služeb," řekl Deníku N zdroj z bezpečnostního prostředí. Doplnil, že stejně se na Rusa dívají i vlády západních států, které jej vedou i na seznamu spolupracovníků Kremlu.

Manturov má při návštěvě ČR na programu jednání s ministryní průmyslu a obchodu Martou Novákovou, dnes se s ní mimo jiné zúčastní slavnostního otevření prostějovského podniku DGPack na výrobu flexibilních obalů.

Podle Deníku N spolu s delegací přejela do Česka i skupina úředníků ruského úřadu pro správu majetku v zahraničí a jednala v pondělí na ministerstvu zahraničí, kde mimo jiné řešili i pronájmy českého majetku. Deník v pondělí napsal, že ruská ambasáda v Praze pronajímá Rusům byty v ulicích Ovenecká, Wolkerova a Schwaigerova, byty patří českému státu. Velvyslanectví má tyto byty ve správě na neomezeně dlouho na základě smluv, které byly uzavřeny před listopadem 1989, a využívat by je mělo pro své diplomaty. Řadu z nich ale podle zjištění Deníku N pronajímá třetím osobám, čímž může porušovat diplomatické smlouvy. Peníze za pronájmy podle listu vybírá v hotovosti úředník z ruské ambasády.

Témata:  Česko Rusko tajná služba

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy