Zdravotnický holding chce po exnáměstkovi Všetečkovi 300 tisíc

Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje se u Krajského soudu v Hradci Králové domáhá po bývalém náměstkovi hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislavu Všetečkovi náhrady škody ve výši 300.000 korun. Holding dostal pokutu ve stejné výši od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a před šesti lety ji potvrdil brněnský krajský soud. Všetečka byl ve vedení kraje v éře hejtmana Pavla Bradíka (ODS). Při výkonu funkce předsedy představenstva podle obžaloby způsobil krajské společnosti zdravotnický holding škody při uzavírání smluv na plnění veřejných zakázek v letech 2007 a 2008. Chyby holdingu se týkaly tendru na nákup techniky.

Ilustrační fotografie
reklama

Krajský soud dnes líčení kvůli dalšímu doplnění dokazování odročil. "Další dokazování vyplyne z návrhu účastníků," řekl soudce Jiří Kratochvíl. Všetečka, který se líčení zúčastnil, žalobu odmítá.

Podle ÚOHS holding chyboval při veřejných zakázkách z let 2007 a 2008 v hodnotě 35 milionů korun. Způsob zadání zakázek údajně omezil soutěžní prostředí. V rozporu se zákonem holding rozdělil zakázky do samostatných smluv tak, že žádná z nich nepřesahovala limit dva miliony korun, do nějž zadavatelé nemusejí vypisovat výběrové řízení.

Zakázky se týkaly například ultrazvukových přístrojů, hematologických analyzátorů a další zdravotnické techniky. Antimonopolní úřad našel pochybení v šesti zakázkách. Holding v minulosti označil pokutu za nepřiměřenou, společnosti ji v roce 2013 zaplatila.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky