Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V sobotu bude sněžit, hrozí silný mráz i ledovka. Předpověď počasí na 26. ledna

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Česku bude v sobotu opět sněžit, někde se k tomu přidá ledovka nebo silný mráz. Na západních horách podle meteorologů připadne kolem 20 centimetrů sněhu, v nižších polohách bude sníh ale tát. V Čechách pak sněžení postupně přejde v déšť, který bude na silnicích a chodnících namrzat. Na východě země by lidé měli počítat v noci na sobotu se silným mrazem, v místech se sněhovou pokrývkou teploty klesnou pod minus 12 stupňů Celsia. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Přes Česko přejde od severozápadu frontální systém a večer od západu teplá fronta. Spolu s tím bude v noci na sobotu a v sobotu sněžit. "Očekáváme, že v Čechách napadne dva až deset centimetrů, na horách na západě kolem 20 centimetrů, na Moravě a ve Slezsku do pěti centimetrů vlhkého a těžkého sněhu. Sníh bude zejména v nižších polohách Čech rychle odtávat," uvedli meteorologové, podle kterých může mokrý sníh napáchat škody zejména na stromech a na drátech elektrického vedení.

V jižních, středních a severovýchodních Čechách se pak v souvislosti s přechodem sněžení do deště bude tvořit ledovka. Komunikace můžou místy klouzat konkrétně v Praze, Středočeském, Jihočeském, Pardubickém a Královéhradeckém kraj.

Silný mráz zasáhne většinu okresů ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Počasí v noci (22-07): Většinou polojasno. Od severozápadu postupně přibývání oblačnosti, v Čechách na zataženo se sněžením. Nejnižší teploty -4 až -9 °C, na východě při sněhové pokrývce kolem -12 °C. K ránu od západu v Čechách zmírňování mrazů. Mírný jihozápadní vítr 2 až 5 m/s, k ránu postupně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. Na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku slabý proměnlivý 1 až 4 m/s. Tlaková tendence: zpočátku setrvalý stav, postupně mírný pokles Rozptylové podmínky: dobré, na východě a severovýchodě místy mírně nepříznivé Počasí přes den (07-24): Převážně zataženo se sněžením, na horách v Čechách trvalejším. V jihozápadní polovině území v polohách pod 600 m postupně déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle mrznoucí. Večer slábnutí srážek. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, na východě a severovýchodě -2 až +2 °C, v 1000 m na horách kolem 0 °C, na východě a severovýchodě kolem -3 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, přechodně místy s nárazy kolem 15 m/s, na severovýchodě Čech a na Moravě mírný 2 až 5 m/s. Na horách v Čechách místy tvorba sněhových jazyků. Tlaková tendence: slabý až mírný pokles, k večeru setrvalý stav Rozptylové podmínky: většinou dobré

Témata:  počasí sníh

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy