Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová: Blok brexitu je pravděpodobnější než odchod bez dohody

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: European Union

Zablokování odchodu Británie z Evropské unie parlamentem je nyní pravděpodobnější než brexit bez dohody. Britská premiérka Theresa Mayová to dnes podle agentury Reuters řekne dělníkům v anglickém městě Stoke-on-Trent. Dolní sněmovnu přitom už v úterý čeká hlasování o návrhu dohody o brexitu.

Návrh dohody, který připravili britští a unijní vyjednavači, se v Británii setkává s odporem a očekává se, že v parlamentu neprojde. To by ovšem uvrhlo v nejistotu samotný odchod Británie z EU.

Menšinové vládě Mayové, podporované severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), naposledy parlament postavil do cesty k hrozícímu brexitu bez dohody novou překážku. Premiérce uložil, aby během tří zasedacích dnů přišla s "plánem B", pokud bude dohoda odmítnuta.

"Ve Westminsteru jsou tací, kteří by si přáli odložit nebo dokonce zastavit brexit a kteří k tomu využijí jakýkoli nástroj," chystá se dnes říct Mayová v připraveném projevu před továrními dělníky ve Stoke-on-Trent, kde lidé v referendu o budoucnosti Británie v EU v roce 2016 hlasovali většinově pro brexit.

Mayová má podle předem zveřejněných výňatků z projevu vyjádřit domněnku, že zákonodárci spíš brexit zablokují, než aby nechali zemi z EU odejít bez dohody. Budou tak údajně chtít zmírnit ekonomický šok a poskytnout prostor pro vyjednání budoucího vztahu k EU.

V článku otištěném v nedělníku Sunday Express Mayová napsala, že odmítnutí brexitové dohody s EU by znamenalo porušení důvěry v demokracii. Poslanci by podle ní neměli zklamat voliče, kteří roku 2016 hlasovali ve prospěch brexitu.

Témata:  Theresa Mayová Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy