Mayová: Blok brexitu je pravděpodobnější než odchod bez dohody

Zablokování odchodu Británie z Evropské unie parlamentem je nyní pravděpodobnější než brexit bez dohody. Britská premiérka Theresa Mayová to dnes podle agentury Reuters řekne dělníkům v anglickém městě Stoke-on-Trent. Dolní sněmovnu přitom už v úterý čeká hlasování o návrhu dohody o brexitu.

Theresa Mayová
reklama

Návrh dohody, který připravili britští a unijní vyjednavači, se v Británii setkává s odporem a očekává se, že v parlamentu neprojde. To by ovšem uvrhlo v nejistotu samotný odchod Británie z EU.

Menšinové vládě Mayové, podporované severoirskou Demokratickou unionistickou stranou (DUP), naposledy parlament postavil do cesty k hrozícímu brexitu bez dohody novou překážku. Premiérce uložil, aby během tří zasedacích dnů přišla s "plánem B", pokud bude dohoda odmítnuta.

"Ve Westminsteru jsou tací, kteří by si přáli odložit nebo dokonce zastavit brexit a kteří k tomu využijí jakýkoli nástroj," chystá se dnes říct Mayová v připraveném projevu před továrními dělníky ve Stoke-on-Trent, kde lidé v referendu o budoucnosti Británie v EU v roce 2016 hlasovali většinově pro brexit.

Mayová má podle předem zveřejněných výňatků z projevu vyjádřit domněnku, že zákonodárci spíš brexit zablokují, než aby nechali zemi z EU odejít bez dohody. Budou tak údajně chtít zmírnit ekonomický šok a poskytnout prostor pro vyjednání budoucího vztahu k EU.

V článku otištěném v nedělníku Sunday Express Mayová napsala, že odmítnutí brexitové dohody s EU by znamenalo porušení důvěry v demokracii. Poslanci by podle ní neměli zklamat voliče, kteří roku 2016 hlasovali ve prospěch brexitu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky