Škola musí ochrnutému chlapci zaplatit 8,8 milionu. Před lety ho v rámci vyučování přizabil náhrobní kámen

Krajský soud v Brně dnes zamítl odvolání v případu chlapce, na kterého před lety spadl v Rousínově na Vyškovsku na neoficiální exkurzi na židovském hřbitově náhrobní kámen. Tamní základní škola tak má mladíkovi zaplatit jako náhradu za celoživotní újmu 8,8 milionu korun, které mu už dříve přiřkl vyškovský soud. Proti tomuto rozsudku se škola odvolala. Rozsudek je tímto pravomocný.

CZK
reklama

Neštěstí se stalo v roce 2011, kdy učitel školy vzal třídu místo hodiny dějepisu na židovský hřbitov. Ten není volně přístupný a žáci se tam dostali přes přerušený plot. Na tehdy třináctiletého chlapce se na hřbitově zřítil několik set kilogramů těžký náhrobek, který skopl jeho spolužák. Přežil jen díky rychlému zásahu lékařů. Nyní dvacetiletý muž je od té doby odkázán na invalidní vozík.

Předseda senátu Jaroslav Burian v odůvodnění uvedl, že odvolací senát se ztotožnil s výrokem prvoinstančního soudu. "Utrpěl psychickou újmu, je třeba zohlednit i jeho ztížené společenské uplatnění. Až nyní si navíc začíná uvědomovat, co pro něj ta událost znamená, že nepovede řádný partnerský vztah a nebude žít běžným manželským životem," uvedl Burian.

Ředitel školy Jiří Kyjovský po jednání uvedl, že jde o verdikt nezávislého odvolacího soudu. "Po vyhotovení rozsudku je škola povinna zaplatit určenou částku," uvedl Kyjovský.

Matka a otec poškozeného už dříve vysoudili po milionu korun, přes milion korun vyplatila chlapci i pojišťovna. Soud už také v předchozích letech označil za viníka neštěstí školu. Škola ale vlastní peníze nemá, odškodné, o kterém soud jednal, bude muset jít z rozpočtu města, jakožto jejího zřizovatele.

"Se zřizovatelem tohle projednáváme po celou dobu jednání soudu, takže na tuto situaci jsme svým způsobem připraveni," uvedl ředitel. Doplnil, že nepředpokládá, že proti rozhodnutí odvolacího soudu podá škola dovolání k Nejvyššímu soudu.

Starosta města Jiří Lukášek se k věci na ČTK odmítl vyjádřit. "Já ještě neznám ten výsledek a nebudu se k této kauze vyjadřovat, už jsem to řekl několikrát," řekl Lukášek.

Učiteli, který je nyní v důchodu, v roce 2012 uložil vyškovský okresní soud trestním příkazem za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti trest odnětí svobody na 12 měsíců s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina jeho samotného z ničeho neobviňuje.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky