Chystáte se na dovolenou? Pozor na novou metodu podvodníků, jak vás obrat o peníze

Výlety jsou nedílnou součástí většiny dovolených. Vždyť kdo by se chtěl celý týden jen válet u moře nebo na horách, když má možnost podívat se v dané destinaci na řadu zajímavých míst. Není výjimkou, že některá bývají zpoplatněná. Jiná ale ne, a na tom podvodníci vydělávají.

Ilustrační fotografie
reklama

Nový Zéland bojuje s novou taktikou podvodníků. Ti vás donutí zakoupit si vstupy na nejkrásnější místa v zemi, jako je Mission Bay nebo Western Springs. Jeden takový vstup začíná na ceně 10 dolarů a zvedá se podle času, který na místě chcete strávit.

Není proto problém zaplatit například 45 dolarů za celodenní vstup a při prohlídce několika míst přijít celkem o stovky dolarů. Problém je v tom, že na žádné z těchto míst turista žádný speciální vstup ve skutečnosti nepotřebuje. Veřejnosti jsou totiž přístupná zcela zdarma.

To ale mnoho turistů neví a lehce se nechají obalamutit podvodníky. Své o tom ví například studentka Jenny Xu, jejíž teta zaplatila za tyto vstupy podvodníkům 160 dolarů. "Řekli jí, že pokud nezaplatí poplatek, nemůže vystoupit z autobusu," řekla Xu serveru NZ Herald.

"Pár dní poté jsme zjistily, že všechna ta místa jsou pro všechny návštěvníky přístupná zdarma. Bylo ale už příliš pozdě a my jsme už nemohly kontaktovat průvodce," dodala.

Výzkumná pracovnice univerzity v Aucklandu Jennifer Handová uvedla, že viděla, jak turisté odevzdávají peníze svému průvodci poté, co vystoupili z autobusu na severním pobřeží země.

"Pozorovala jsem malý autobus na pláži Takapuna. Lidé platili za to, že mohli opustil vozidlo," řekla Handová. "Ženy si sundaly boty a šly na pláž Předpokládám, že platily za možnost cítit pod nohama písek," dodala.

Podvodníci se zaměřují především na čínské návštěvníky, Ministerstvo pro podnikání, inovace a zaměstnanost ale doporučuje všem turistům, aby se před rezervací zájezdu na Nový Zéland důkladně seznámili s tím, která místa jsou přístupná zdarma. Není totiž vyloučeno, že se tato praktika nerozšíří do dalších zemí, nebo že ji nezačnou podvodníci využívat plošně pro všechny turisty.

Na celé věci je zarážející, že ji téměř nikdo nehlásí a všem přijde v pořádku. "I když jsme neobdrželi žádné stížnosti na prohlídky, které neplní očekávání turistů, vždy doporučujeme, aby si návštěvníci vybrali takové průvodce, kteří mají oficiální schválenou akreditaci," tvrdí manažerka cestovního ruchu Rebecca Heerdegenová.

Nekalé praktiky ale sahají mnohem dál. "Obírají turisty počátečním poplatkem, ale pak se jim ještě snaží prodat jiné výrobky a upomínkové předměty, například med nebo zdravotní produkty," varuje mluvčí skupiny čínských provozovatelů cestovního ruchu Tat Tsui.

Jednání podvodníků balancuje na hraně zákona. podle mluvčího je sice Nový Zéland svobodná země a lidé na ni mohou podnikat tak, jak chtějí, musí to ale dělat legálně a s licencí.

Cestovní kanceláře jsou ale méně shovívavé a zvažují podání trestního oznámení na podvodníky, protože jejich jednání jim snižuje kredibilitu a poškozuje pověst. Heerdegenová turistům také radí, aby při cestě do země využívali pouze akreditované cestovní kanceláře, které jsou uvedeny na webových stránkách Nového Zélandu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky