Kůrovec řádí v lesích po celé ČR. O pomoc Romů přesto nikdo nestojí!

Již před třemi týdny nabídla ostravská Asociace romských podnikatelů a spolků v otevřeném dopise ministrům zemědělství a životního prostředí minimálně 1000 pracovníků schopných pomoci při likvidaci kůrovcové kalamity v Česku.

Ilustrační fotografie
reklama

Přestože se v ČR nedostatek pracovní síly skloňuje ve všech pádech, na Asociaci se s žádostí o pomoc nikdo neobrátil. Asociace přitom sdružuje prověřené firmy zaměstnávající pracovníky, kteří jsou v důsledku nedostatku pracovních příležitostí dlouhodobě evidovaní na úřadech práce, a jsou tak závislí na sociálních dávkách. Pokud by od institucí řešících kůrovcovou kalamitu Asociace dostala pracovní nabídky, jsou připraveni tito lidé v lesích pracovat.

„Přestože nejvíc alarmující je situace v lesích napadených kůrovcem právě u nás na Moravě – v Jeseníkách a v Beskydech – za celé tři týdny od nabídky více než tisíce pracovníků nás nekontaktovala jediná firma, podnik či instituce, ale ani oslovení ministři Richard Brabec a Jiří Milek s žádostí o pomoc či s nabídkou práce při likvidaci kalamitního stavu v českých lesích. Pořád se jen z médií dozvídáme o tom, kolik po celém Česku chybí pracovníků na likvidaci kůrovcové kalamity a že si ministerstvo zemědělství, ale i samotní zaměstnavatelé přejí urychleně do republiky dostat tisíce Ukrajinců či Srbů, ale dokonce i Mongolů a Filipínců. Našim pracovníkům registrovaným na úřadech práce přitom tuto práci nikdo nenabídl! Stejně tak se nikdo s žádostí o pomoc a pracovní nabídkou v souvislosti s likvidací důsledků rozšíření kůrovce neobrátil napřímo ani na naši Asociaci. Je tedy otázka, jestli se za těmito snahami zaměstnavatelů neskrývají jiné důvody,“ ptá se prezident Asociace romských podnikatelů a spolků ČR (Ostrava) Vladimír Leško, který osobně odesílal 11. června otevřený dopis ministrovi životního prostředí Richardu Brabcovi a tehdejšímu ministrovi zemědělství Jiřímu Milkovi.

„Naši nabídku s více než tisíci volnými pracovníky po celé České republice jsme mysleli vážně. Naši pracovníci jsou na práci připraveni, jsou schopní a ochotní pracovat. A přestože by již nyní mohli pomáhat s likvidací následků kůrovcové kalamity v našich lesích, aby se kůrovec rychle nešířil dál, z neznámých důvodů nedostali příležitost. Zaměstnání našich pracovníků by přitom mělo pozitivní vliv nejen na samotné lidi dlouhodobě registrované na úřadech práce, ale i na zatěžovaný sociální systém státu. Jednalo by se přitom o dlouhodobější řešení situace se zaměstnaností u nás než jen krátkodobou záplatu v podobě „přívalu“ nekvalifikovaných pracovníků z ciziny. Což navíc bude představovat i další s tím spojené zvýšené náklady,“ říká Vladimír Leško z ostravské Asociace romských podnikatelů a spolků ČR a dodává: „Dát práci naší Asociaci znamená dát práci mnoha prověřeným firmám zaměstnávajícím Romy, kteří nechtějí žít jen ze sociálních dávek, ale chtějí pracovat a být za to zaplaceni jako kdokoli jiný u nás za stejnou práci. I my jsme občany tohoto státu a chceme být jeho plnohodnotnou součástí. Potřebujeme ale dostat příležitost.“

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky