Jak se vyhnout dluhům a exekuci?

Podle listopadového průzkumu Exekutorské komory si na výdaje spojené s Vánoci plánovalo půjčit 13 % obyvatel, tedy asi každý osmý Čech. Pro ty, kteří předvánoční půjčky uzavřeli, začíná v lednu období prvních splátek. Někteří občané ale mohou při uzavírání půjčky přecenit své síly a již při prvních splátkách se mohou dostat do finančních potíží, které mohou dokonce skončit exekucí. Proto jsme pro vás připravili obecné rady jak exekucím předcházet.

Ilustrační fotografie
reklama

Předvánoční půjčky, stejně jako půjčky na dovolenou nebo novou elektroniku jsou ve většině případů zbytečné a potenciálně nebezpečné. Stačí jen málo a člověk se může dostat se splácením svých půjček do problémů.

Každá domácnost i jednotliví občané by proto měli dodržovat základní pravidla hospodaření s penězi a finanční gramotnosti. „Taková pravidla pomohou nejen ušetřit domácnosti peníze, ale v důsledku i vylepšit rodinný rozpočet, například při vyřazení všech zbytečných měsíčních poplatků. Základem je mít stanovený rozpočet na jednotlivé položky a dobrá orientace ve svých výdajích,“ říká prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková. Abychom si vytvořili finanční rezervu, ze které budeme moci financovat jakékoliv nenadálé výdaje, je nutné si pravidelně odkládat alespoň malou část ze svých příjmů. Odborníci na finance hovoří ideálně o 10-20 % příjmů. Snažte se využívat různých speciálních nabídek a slevových akcí. Základním pravidlem k předcházení zadlužení je, že nesmíte utrácet více, než kolik vyděláte.

Jak se vyhnout exekuci?

  • Snažte si vytvořit finanční rezervu
  • Vyhýbejte se zbytečným půjčkám na dovolenou a nákup drahé elektroniky
  • Pokud si potřebujete půjčit, spočítejte si, kolik můžete splácet
  • Ověřte si vybranou společnost
  • Důkladně se seznamte se smlouvou a všemi spojenými poplatky
  • Pečlivě si hlídejte všechny platby
  • Pečlivě si přebírejte poštu
  • Neignoruje upomínky, dopisy, hovory
  • Pokud nemůžete splácet, nestrkejte hlavu do písku. Komunikujte s věřitelem, buďte aktivní!
  • V případě zahájení exekuce, máte 30 denní lhůtu na zaplacení dluhů. S exekutorem spolupracujte, můžete dosáhnout pro vás výhodnějších podmínek splatnosti a předejdete neustálému zvyšování dluhu

Je půjčka opravdu nevyhnutelná?

I přesto, že se snažíte dodržovat pravidla zodpovědného nakládání s penězi, stačí mnohdy nepředvídatelná událost jako je snížení příjmů nebo dlouhodobé onemocnění a větší výdaj v podobě nové pračky nebo ledničky může být pro domácnost problémem. V takové situaci řada lidí sáhne po rychlé půjčce na pár tisíc. Takovéto půjčky ale často uzavírají i lidé, kteří jen touží po novém moderním telefonu nebo dovolené.

Ještě předtím než se rozhodnete uzavřít půjčku, zjistěte si, že jednáte s poskytovatelem úvěru, který je ověřen Českou národní bankou, která musí vést všechny licencované zprostředkovatele společenských úvěrů ve své databázi. „Na internetu lze nalézt mnoho nedůvěryhodných společností a nabídek, které vám slibují rychlou finanční výpomoc. Pokud vám společnost bude nabízet finance bez nutnosti podpisu smlouvy, takovou půjčku nikdy neuzavírejte. Takové praktiky používají ty nejhorší společnosti a lichváři,“ říká Vladimír Plášil, viceprezident Exekutorské komory.

Než podepíšete jakoukoliv smlouvu, je třeba si opravdu důkladně spočítat, kolik si můžete dovolit měsíčně splácet. Kvůli splátce zbytečného spotřebitelského úvěru se totiž člověk může zpozdit s platbou svých obvyklých výdajů, jakými jsou nájem nebo energie. Pří neplacení pravidelných poplatků mohou velmi rychle růst i úroky z prodlení. Vedle samotné výše splátek se zaměřte i na další smluvní podmínky jako jsou měsíční poplatky a především sankční podmínky, které mohou být nastaveny velmi vysoko. Zaměřte se zejména na hodnotu RPSN, což je číslo, které ukazuje výhodnost či nevýhodnost úvěru. Občané by si měli veškeré podmínky uzavírané smlouvy přečíst a rozumět jim. Nezapomínejte ani na reference a hodnocení dané firmy a její webovou prezentaci.

Když nemůžete splácet, nestrkejte hlavu do písku!

Abyste předešli všem možným problémům, pečlivě si hlídejte data splatnosti všech plateb. „Pokud se dlužník dostane do svízelné situace, kdy nemůže pokračovat ve splacení svého dluhu, nemusí ihned propadat panice. Má řadu možností, jak situaci ještě zachránit. Hlavním předpokladem pro zdárné vyřešení situace nebo alespoň minimalizace následků je aktivní komunikace s věřitelem ze strany dlužníka,“ dodává Pavla Fučíková.

Mnoho lidí se ale snaží nepříjemné situaci vyhnout tím, že nepřebírají poštu, nereagují na upomínky a nezvedají telefony. Abyste se vyhnuli jakémukoliv nepříjemnému překvapení, vybírejte si pravidelně poštu na vaší doručovací adrese. Pokud si nepřebíráte vám doručované dopisy, rozhodně to vaší situaci neulehčí.

Pokud ani přes výzvy věřitele nebudete schopni splácet, může se věřitel obrátit na soud. Soud může určit lhůtu, ve které byste měli dlužnou částku splatit. V případě, že ani v tuto chvíli nezaplatíte své dluhy, vydá soud tzv. exekuční titul, který věřitele opravňuje k vymáhání dlužné částky pomocí soudního exekutora. Pokud si nejste jistí existencí dluhů, o nichž už v minulosti mohl rozhodovat soud, můžete u okresního soudu dle svého bydliště nahlédnout do spisů a jejich případnou výši si ověřit.

Poslední šancí k zaplacení dluhu existuje i na začátku exekuce. Veškeré informace o vaší exekuci zjistíte z Centrální evidence exekucí, kde naleznete jméno soudního exekutora, dlužnou částku a další detaily. V tuto chvíli je zcela jistě vhodné navštívit exekutora, který má váš případ na starosti, co nejdříve. Od doručení první exekuční výzvy běží 30denní lhůta, ve které můžete dluh uhradit. K dlužné částce se však nyní připočítávají i náklady na exekuční řízení. Nezapomínejte na aktivní komunikaci se soudním exekutorem, pokud s ním budete spolupracovat, můžete se třeba domluvit na vhodnějším splátkovém kalendáři.

Mezi nejčastější způsoby provedení exekuce patří exekuce srážkami ze mzdy a tzv. exekuce přikázáním pohledávky. Při exekuci srážkami ze mzdy se vám každý měsíc strhává část příjmu. Při exekuci přikázáním pohledávky může dojít k postižení veškerých finančních prostředků až do výše vymáhané pohledávky. Pokud dlužíte na výživném pro své děti, může vám být pozastaven i řidičský průkaz. Na druhou stranu, pokud dlužíte na nájemném bytovému družstvu, může dojít k exekucí tzv. vyklizením bytu.

Témata: exekuce | dluhy | finance | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky