Hypotéky: Která je pro vás ta pravá?

Přemýšlíte nad hypotékou a nevíte jakou si vybrat? Nevíte si rady se složitým bankovním žargonem? Potřebujete pomoci s vyřízením hypotečního úvěru? Poradíme vám.

660
reklama

Hypotéky mají nyní historicky nejnižší úrokové sazby. Pokud chcete bydlet ve svém, je ten správný čas si hypotéku zařídit. Výběr té správné hypotéky je velmi důležitý a je nutné své rozhodnutí řádně promyslet. 

Hypoteční úvěr je obrovský závazek na dlouhou dobu, navíc pokud nebudete správně splácet, zadlužíte se u banky. Pak vám můžou klidně nemovitost zastavit a vy se tak můžete ocitnout na ulici. Přemýšlíte nad hypotékou? Pak je dobré mít přehled o nabídkách bank. Ten si snadno vytvoříte pomocí online srovnávačů, v klidu z pohodlí domova, bez tlaku. 
 
Hypoteční úvěr neboli hypotéka je dlouhodobý úvěr, jehož splacení je zajištěno zastavením nemovitosti na území Česka. Zástavní právo na nemovitost musí být zapsáno v katastru nemovitostí. Existují dva základní typy hypotečních úvěrů. Účelové a neúčelové hypoteční úvěry.
 

Účelové hypoteční úvěry

Prostředky z účelového hypotečního úvěru může klient využít jen na účely, které jsou uvedené v úvěrové smlouvě. Nejčastěji je to nákup nebo rekonstrukce nemovitosti, tu klient banky nemusí vlastnit. Tato hypotéka je možná i na výstavbu nové nemovitosti či refinancování stávající investice do jiné nemovitosti.
 
Hypotéka se poskytuje na základě smlouvy. Splacení úvěru si banka jistí zástavním právem k dané nemovitosti. Před poskytnutím hypotéky musí klient dodat nutné podklady. Vyřizování je často dosti časově náročné.

A co pro vyřízení hypotéky musíte bance dodat?

*Doklad totožnosti
*Oprávnění k podnikatelské činnosti - Jen pokud je zdrojem příjmů podnikatelská činnost.
*Potvrzení o výši pracovního příjmu - Minimálně za poslední tři měsíce a nesmí být starší až 60 dnů.
*Daňové přiznání - Jen podnikatelé, přiznání musí být platné minimálně rok nazpět a musí být ověřeno finančním úřadem.
*Výpis z katastru nemovitostí - Vztahuje se na nemovitost.
*Nabývací titul k nemovitosti - Listina dokládající přechod vlastnického práva.
*Ocenění nemovitosti - Tu stanovuje odhadce, kterého vybere banka.
*Smlouva o pojištění nemovitosti
 

Neúčelový hypoteční úvěr - Americká hypotéka

Tyto hypotéky nejsou smluvně vázány na účel využití úvěru. Záleží na klientovi banky, na co peníze z úvěru použije, protože se úvěr nevztahuje jen na nemovitost. 
 
Za úvěr ale musí klient ručit nemovitostí a pokud klient neplatí splátky řádně, může mu být nemovitost zabavena. Proto je vždy lepší si hypotéku pojistit, například proti ztrátě zaměstnání. Další nevýhodou jsou vysoké poplatky za zřízení americké hypotéky, vedení účtu je také oproti účelové hypotéce často vyšší. Naopak výhodou je delší doba splatnosti než u klasických spotřebitelských půjček a tím menší měsíční zatížení peněženky klienta. 
 
Při pořizování americké hypotéky je nutné sledovat výši úrokové sazby. Úrok je procentní vyjádření navýšení vypůjčené částky. Pro hypotéky je uváděna úroková sazba roční. Je to odměna pro banku za vypůjčení peněz.


Další typy hypotešních úvěrů

*Hypotéka bez dokládání příjmů – Jsou dražší než ostatní. Banka půjčí max. 60 % ceny nemovitosti, kterou klient ručí.
*Hypotéka na pronájem – U této varianty se započíta do příjmů žadatele příjmy z budoucího pronájmu.
* Australská hypotéka – Hypoteční úvěr s klesajícím výpočtem úrokové sazby. Na začátku splácení bude klient platit více než ke konci.
* Kombinovaná hypotéka – Hypotéka kombinovaná s investičním životním pojištěním.
* Hypotéka s neúčelovou částí – Úvěr, jehož část lze použít na investice do nemovitosti (účelová část), ale i například na nákup nábytku, zařízení nemovitosti, aniž by banka sledovala výdaje (neúčelová část).
* Refinancování hypotéky – Splacení existujícího hypotečního úvěru u jedné banky novým hypotečním úvěrem od jiné banky.

Témata: hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky