Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problémy s nevýhodnými půjčkami pomůže řešit konsolidace a refinancování

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

PR článek - Splácíte hypotéku, leasing, úvěr z kreditky a rychlou půjčku od nebankovního poskytovatele? Mít více půjček najednou není žádný med. Bohužel řada dlužníků ale neví, že i s několika dluhy na krku lze ušetřit nějakou tu korunu. Zapotřebí je využít výhodné konsolidace.

Co je to konsolidace?

Konsolidace je sloučení dvou a více půjček do jedné. Správně nastavená konsolidace vám ušetří:

na poplatcích, na úrocích.

Avšak nejen úsporu vám sloučení přinese. Jeho velkou výhodou také je možnost individuálního nastavení. Díky konsolidaci si můžete domluvit nové podmínky pro splácení.

Snížení splátky Datum měsíční splátky Doba splatnosti Možnost odložit splátku Mimořádná splátka Konsolidací získáte z několika drahých půjček jeden výhodnější úvěr

U půjčky neplatíte jen jistinu. Je nutné zaplatit i související náklady, jako jsou například:

úroky, poplatky za vedení, poplatky za výpisy z úvěrového účtu, pojištění schopnosti splácet.

To všechno vám navyšuje náklady, které musíte vynaložit na splátku půjčky. Pokud tak splácíte dvě a více půjček, pak se náklady násobí, proto se konsolidovat nevýhodné půjčky rozhodně vyplatí.

Pro konsolidaci je zapotřebí zajít ke konkurenci, a to ať už do jednoho z bankovních domů, nebo do nebankovní společnosti. Ti s vidinou nového zákazníka nabídnou obvykle lepší podmínky. Rozhodně to ale není pravidlem a rozhodně není nutné brát první, co se namane.

Jednu nevýhodnou půjčku refinancujte

Splácíte-li jen jednu půjčku, pak vsaďte na refinancování. To znamená, že původní úvěr převedete k novému poskytovateli. Respektive sjednáte si novou půjčku, a tou splatíte tu původní. Opět je nutné dobře počítat a zvolit refinancování jen za předpokladu, že opravdu ušetříte.

„Pozor si dejte především na dobu splatnosti. Snížením měsíční splátky se může doba splácení prodloužit i o několik let. Za roky navíc zaplatíte nemalou sumu na úrocích, tudíž se vám refinancování jen stěží vyplatí. Navíc čím déle budete zatíženi půjčkou, tím větší bude i riziko, že se dostanete do neschopnosti splácet,“ říká Michal Bajer z finančního portálu Půjčka.co.

RPSN vám pomůže najít výhodnou nabídku

Ať už vás trápí spotřebitelské úvěry, půjčky před výplatou nebo půjčky na bydlení a rozhodnete se pro konsolidaci či refinancování, vždy se zajímejte o veškeré související náklady. Nelpěte pouze na nejnižší úrokové sazbě, ale chtějte znát výši roční procentní sazby nákladů (RPSN).

Součástí RPSN je nejen samotný úrok, ale i poplatky týkající se úvěru a veškeré další náklady. Tato sazba vám pomůže vyzrát nad nevýhodnými nabídkami. Proto vždy porovnávejte právě ji, jen tak ušetříte při úhradě závazků.

Témata:  PR článek půjčky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy