Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srovnání cukrovinek odhalilo problematická éčka. Propadly hlavně známé značky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zatímco menší výrobci dětmi oblíbených cukrovinek se snaží v co nejvyšší míře přejít od éčkových barviv k přírodním alternativám, známé větší značky stále spoléhají na obávaná éčka. Vyplývá to ze srovnání třicítky různých dražovaných bonbónů od známých firem i privátních značek obchodních řetězců, pro které se dTest vydal do českých i německých obchodů.

Dražované cukrovinky –⁠ pod tímto odborným názvem se skrývají bonbóny s pevnou cukrovou krustou na povrchu. Typickým zástupcem této skupiny jsou lentilky, jejich varianta s arašídem uvnitř nebo barevné žvýkací ovocné bonbóny. Po barevném obalu s ještě barevnějším obsahem sahají zcela bezmyšlenkovitě nejčastěji děti. Ani většina rodičů však etikety s informacemi o složení příliš podrobně nestuduje. Přitom si lze vybrat, jestli si budeme pochutnávat na bonbónech s dlouhým výčtem barviv a aromat, nebo od výrobce, který se snaží v co nejvyšší míře přejít od éček k přírodním alternativám. „V případě čokoládových dražé se to několika výrobkům povedlo dokonale. V seznamech ingrediencí neuváděly žádné barvivo a své pestrosti dosáhly pomocí barevných rostlinných extraktů a koncentrátů,“ uvedla šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. „Nelichotivou výjimkou se stala značka M&M’s, která v rozporu s aktuálním trendem spoléhá pouze na éčka. Její produkty se proto v našem srovnání umístily až za všemi řetězcovými privátními značkami, které je napodobují,“ nastínila výsledky srovnání Hoffmannová. Výrobky M&M’s Peanut a M&M’s Crispy deklarovaly mj. použití červeného barviva košenily (E 120), u kterého existuje podezření z možného vyvolávání hyperaktivity u dětí. Pro zajímavost můžeme doplnit, že značka M&M’s už měla v historii s červenou barvou problémy. Dokonce ji v letech 1976–1987 úplně vyřadila z nabídky. Důvodem tehdy byly obavy z možné karcinogenity červeného barviva amarant (E 123). Výrobce sice amarant nepoužíval, nicméně kvůli obavám z reakce zákazníků raději rudé bonbóny stáhl z prodeje. Na trh se červené M&M’s vrátily až po vyvrácení původních podezření.

V případě ovocných dražé byla patrná snaha výrobců o náhradu éček přírodními látkami, ale v našem výběru se neobjevil žádný výrobek, který by se bez éčkových barviv zcela obešel. Obdobné to bylo i v případě chuti. Příchuť z ovocných šťáv obsahoval jediný výrobek, u ostatních byla chuť vytvořena pouze aromaty. „Pokud jde o reputaci použitých barviv, je třeba zmínit výrobky Lidl/Sweet Corner Jelly Beans Sweet a Penny/Mike Mitchell’s Jelly Beans, které ve složení uváděly oxid titaničitý (E 171). Jeho použití v potravinách je od letošního února zakázáno a výrobce jej bude muset nejpozději do srpna v receptuře nahradit,“ zmínila Hoffmannová s tím, že u druhé jmenované značky se navíc objevilo i barvivo amoniakový karamel (E 150c), které rovněž patří mezi problematické látky. Může v něm vznikat nežádoucí imunotoxická látka acetyl-tetrahydroxibutyl­imidazol, pro kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil nižší hodnotu bezpečného denního příjmu než u ostatníchdruhů karamelových barviv. „U malých dětí je přitom riziko, že mohou ve stravě bezpečný denní příjem amoniakového karamelu překročit,“ vysvětluje šéfredaktorka dTestu.

V katalogu éček na stránkách dTestu naleznete všechna potravinářská aditiva, která jsou pro použití v potravinách povolena, nebo naopak zakázána. Spotřebitelům, kteří by chtěli kontrolovat složení cukrovinek, doporučujeme všímat si především způsobu obarvení bonbónů. Pokud jsou ingredience označeny slovem „barvivo“, jde o potravinářská aditiva. Rostlinné přípravky bývají označeny slovem extrakt, případně barvicí potravina. Řada éčkových barviv je sice rovněž přírodního původu, přesto se od barevných rostlinných extraktů liší. Rozdíl je především v míře zpracování. Rostlinný přípravek, například koncentrovaná řepná šťáva, obsahuje všechny přirozené složky. Oproti tomu z ní vyrobené barvivo betanin (E 162) obsahuje už pouze tu látku, která dává řepné šťávě její červenou barvu.

Nutno dodat, že srovnání žádné rozdíly mezi cukrovinkami z německých a českých obchodů neodhalilo, a to ani v případě ceny.

Redakci MoneyMAG.cz oslovila paní Alžběta Chrobáková s doplňujícím vyjádřením firmy MARS, které se týká barviva E120.

Mars Wrigley využívá pro svá umělá barviva směs barviv přírodního a nepřírodního původu, čímž chce docílit většího požitku z jídla. I když společnost chápe a respektuje obavy, které nedávná zjištění o určitých produktech v souvislosti s potravinářskými barvivy vzbuzují, používá pouze zákonem schválená barviva, která splňují požadavky na bezpečnost potravin k ochraně zdraví každého spotřebitele. Mars neustále a postupně pracuje na odstranění umělých barviv ze svého portfolia, ale jedná se o technickou i regulační výzvu.

Témata:  cukrovinky dTest

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy