Připravte se na zimní dovolenou. Víte, jak řešit dopravní nehodu v cizině?

Na dlouho plánovanou a očekávanou zimní dovolenou je třeba se řádně připravit, aby přinesla opravdu jen pěkné zážitky a potřebný relax. UNIQA pojišťovna sestavila seznam důležitých instrukcí, které se vyplatí dodržet, a také informací, aby Vás na cestě nezaskočily.

Silnice v zimě
reklama

Příprava vozidla

Před odjezdem věnujte pozornost řádnému stavu Vašeho auta, zejména:

  • Zkontrolujte stav provozních kapalin a jejich mrazuvzdornost. Doplňte nádržku ostřikovačů nemrznoucí směsí a opakovanou aktivací posuňte nemrznoucí směs i do hadiček předních i zadních ostřikovačů. Zůstane-li totiž v hadičce (zejména vedoucí na zadní okno) letní směs, zamrzne a trvá delší chvíli, než za jízdy rozmrzne a dovolí potřebný pohyb kapaliny.
  • Dieselová auta natankujte zimní naftou. Snažte se po cestě tankovat tak, abyste měli stále zásobu alespoň půl nádrže pro případ zácpy nebo uváznutí. Jen tak budete moci v autě řádně topit.
  • Zkontrolujte všechny doklady k vozidlu – technický průkaz, zelenou kartu a případně povolení majitele vozu k zahraniční cestě, vyrážíte-li služebním vozem (nejlépe v angličtině nebo němčině).
  • Přibalte lopatu, škrabku na okna, rukavice a startovací kabely. Nezapomeňte na sněhové řetězy. Pro případ, že byste uvízli po cestě, se vyplatí i deka a teplejší oblečení, nápoje a vhodné jídlo.
  • Prověřte funkci autobaterie. Zkontrolujte gumičky stěračů, aby zajistily dobrý výhled při dešti a sněžení. Vezměte s sebou silikonový olej nebo rozmrazovací sprej na zámky a dveře auta.
  • Nezapomeňte na reflexní vesty pro všechny členy posádky ve voze. Při jakémkoli pohybu mimo auto musí mít všechny osoby vesty nasazené.
  • Dbejte na to, aby vozidlo bylo řádně očištěno od sněhu, ledu a špíny. Registrační značka musí být čitelná.
  • Nezapomeňte náhradní klíčky k autu pro případ, že byste jedny ztratili.

Pojištění

Všichni turisté by měli mít sjednáno komplexní cestovní pojištění s dostatečnými limity pro léčebné výlohy a pro odpovědnost za škody a újmy, které by na cestě v zahraničí způsobili (například při střetu lyžařů na sjezdovce). Jedete-li sportovat, uzavřete si příslušný tarif kryjící takové aktivity. Pojištění lze sjednat doslova pár minut před odjezdem na internetu nebo pomocí mobilní aplikace. Většinou je platné ihned po zaplacení.

Samozřejmě je třeba mít platné povinné ručení pro auto; vyplatí se i havarijní pojištění (lze ho uzavřít i na přechodnou dobu pro plánovanou dovolenou).

Do mobilu si uložte kontakty na asistenční službu jak cestovního pojištění, tak i pojištění auta. Tu kontaktujte vždy v jakýchkoli nesnázích a poraďte se o optimálním dalším postupu v dané situaci.

Sněhové řetězy

Sněhové řetězy si opatřete ve vhodném a schváleném provedení pro Vaše auto (podle rozměrů pneu). Do obalu řetězů si rovnou připravte rukavice – ty se budou hodit pro montáž a demontáž. Před odjezdem se naučte s řetězy zacházet: vhodná instruktážní videa najdete třeba na YouTube.

Na některých úsecích silnic v zahraničí mohou být řetězy předepsány dopravní značkou. Třeba v Rakousku by porušení tohoto příkazu policisté potrestali pokutou až 5.000 EUR. S nasazenými sněhovými řetězy se lze v autě pohybovat maximálně rychlostí 50 km/h.

Dodržování bezpečné vzdálenosti

U nás se preventivně na toto pravidlo tolik nehledí, ale policisté v Německu, Rakousku i v Itálii odstupy vozidel bedlivě hlídají. Za nedodržení hrozí pokuty nejméně v řádu stovek EUR. V zimě je to o to důležitější, že hrozí mlha, zhoršená viditelnost a také námraza. Za normální viditelnosti by měla být vzdálenost za vozem v koloně rovna polovině aktuální rychlosti vlastního auta (v metrech); za tmy nebo mlhy samozřejmě více.

Náledí

Při jízdě na náledí je brzdná dráha přirozeně podstatně delší – při vyšší rychlosti i trojnásobně. Vyplatí se proto dát nohu z plynu a soustředit se na řízení. Velmi nebezpečný je tzv. černý led na podchlazených úsecích vozovky, hlavně na mostech. Není vidět a nepřipraveného řidiče často vytrestá. Nebezpečné jsou i úseky se střídavými úseky na slunci a ve stínu. Zde bývá přechod mezi rozmrazenými a dosud zledovatělými částmi silnice ostrý a je třeba s tím počítat dopředu.

Mlha

Je třeba upravit rychlost a odstupy mezi auty. Je třeba jet s rozsvícenými světly a zadním mlhovým světlem. Češi milují mlhovky, ale používat správně je příliš neumí. Platí, že mlhové světlo se zapíná za mlhy, při hustém dešti nebo sněžení – tedy při dohlednosti pod 50 metrů. Je užitečné vědět, že například v Itálii nebo na Slovensku je chybné použití mlhovek možné trestat pokutou, protože jejich správné zapnutí je dáno zákonem.

Dopravní nehoda v cizině

Způsobíte-li dopravní nehodu v zahraničí, musíte poškozenému sdělit všechny potřebné osobní údaje i údaje o vozidlu a pojištění. Společně byste měli vyplnit Evropský záznam o nehodě, pořídit plánek místa nehody a například mobilem pořídit fotodokumentaci. Po návratu do ČR je třeba událost nahlásit pojišťovně. Pokud jste naopak v roli poškozeného, je postup stejný, akorát viník nahlásí nehodu své pojišťovně, která Vám škodu nahradí.

Při nehodě se vyplatí kontaktovat asistenční linku pojišťovny, která Vám sdělí, jak postupovat v této psychicky náročné situaci, případně Vám s jejím řešením rovnou pomůže.

Kdy volat v zahraničí k nehodě policii?

  • V Německu vždy, pokud došlo ke kolizi v důsledku hrubého chování účastníka, při podezření na alkohol nebo návykové látky, v případě zranění nebo usmrcení účastníka nehody, anebo nedojde-li ke shodě o zavinění. Policie se nevolá k tzv. bagatelním škodám – poškození vozidla menšího rozsahu.
  • V Rakousku ve stejných případech, a dále nedojde-li k výměně údajů mezi účastníky. Policii volejte i když dojde jen k drobným oděrkám nebo pohmožděninám.
  • V Itálii se volá policie v případě zranění nebo usmrcení osob, dále při omezení provozu a škodách na majetku třetích osob (ploty, stožáry apod.).

V Německu i v Rakousku požadují policisté, kteří byli k nehodě přivoláni zbytečně, protože škody jsou bagatelní a žádné jiné sporné okolnosti nevznikly, tzv. „daň z modrého majáku“. Ta činí v Německu 40 a v Rakousku 36 EUR.

Kolize lyžařů na sjezdovce

Sportovci se musí řídit pravidly FIS pro pohyb na sjezdových tratích. Dojde-li ke kolizi se zraněním, je viník v zahraničí povinen uhradit bolestné, účelně vynaložené náklady na léčbu, majetkovou škodu (lyže, bunda apod.), ztrátu na výdělku, a také tzv. snížené společenské uplatnění v případech, kdy následky přetrvávají. Postižený může nárokovat i náklady na výpomoc v domácnosti a dlouhodobou ošetřovatelskou péči. Každopádně jde v zahraničí (a zejména v Itálii) o částky v řádech minimálně statisíců, ale spíše milionů korun.

Toto riziko je kryto z pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění. Jste-li pojištěni, volejte v těchto případech asistenční linku k pojištění a řiďte se jejími pokyny.

Témata: dovolená | zima | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky