Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počasí na měsíc: Jaro si vzalo pauzu. Kdy se zase oteplí?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Teploty pod nulou a sněžení. To je realita tohoto víkendu, podle předpovědi meteorologů ale v dohledné době lépe nebude. Teploty by se v následujících týdnech měly držet pod průměrem a navíc se přidá i déšť.

V neděli bude zataženo a navíc se zpočátku nad 500 m, postupně nad 1000 m objeví srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty klesnou na +3 až -1 °C. Nejvyšší denní stoupnou na teploty 8 až 12 °C. 

V pondělí bude polojasno až oblačno. Nejnižší noční teploty kelsnou na 4 až 0 °C, při slabším větru až na -2 °C. Nejvyšší denní teploty ale vzrostou na 9 až 13 °C. 

V úterý bude polojasno až skoro jasno a nejnižší noční teploty klesnou na +1 až -3 °C, při slabším větru až na -5 °C. Nejvyšší denní teploty opět vzrostou, a to na 11 až 15 °C.

Po zbytek týdne bude skoro jasno až polojasno, nejnižší noční teploty ale klesnou na +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty pak vystoupají na 13 až 17 °C, postupně na 17 až 21 °C.

Školáci mají prázdniny už ve čtvrtek, kdy by teploty měly dosáhnout zhruba 18 stupňů. V pátek se pak vyšplhají ještě o jeden či dva stupně výše.

V sobotu a v neděli se pak teploty budou pohybovat opět kolem 20 stupňů. Po ránu může být ještě trochu chladněji, během dne by ale mělo být jasno až polojasno prakticky celý víkend.

Tím nejdůležitějším dnem je ale pondělí, a i tady máme dobrou zprávu. Podle meteorologů by mělo být teplé a slunečné. Občas se může vyskytnout nějaká ta přeháňka, teploty by ale měly opět vyšplhat až ke 20 stupňům.

Nadcházející čtyři týdny přesto budou jako celek teplotně jen průměrné až mírně podprůměrné. Z hodnot obvyklých pro tuto část roku nebudou vybočovat ani srážkově.

Z hlediska srážek budou příští čtyři týdny průměrné. "První týden očekáváme suchý s minimálním množstvím srážek, v následujících týdnech srážek výrazněji přibude, zejména ve druhém a třetím předpovědním týdnu," uvedl ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 15. dubna do 12. května je 11,2 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2000, kdy průměr činil 15,9 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr, sedm stupňů, meteorologové zaznamenali v roce 1991.

Témata:  počasí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy