Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrtvá zóna, kde nic nepřežije. Vědci varují před katastrofou

Moře, ilustrační fotografie
Moře, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Představte si plochu velikosti Skotska, kde není téměř žádný život. Vyjma primitivních živočichů a mikrobů na ní nic nepřežije a cokoliv do ní zabloudí, zemře. Pravděpodobně vás jako první napadnou rozsáhlé pouštní oblasti, opak je ale pravdou. Vědci tuto zónu objevili před nedávnem a nachází se pod vodou.

Za posledních padesát let byla oblast Perského zálivu kvůli nestabilní politické situaci pro vědce nedostupná. Teprve před nedávnem měli možnost do ní zavítat a zjistit, jaký je u pobřeží Ománu stav fauny a flóry.

Hodnoty zaznamenané podvodnými roboty ale vědce vyděsili. Při podrobném zkoumání totiž zjistili, že v oblasti, která je větší než je rozloha Skotska, prakticky nic nežije. Podle vědců se tak jedná o nejrozsáhlejší mrtvou zónu na světě.

"Náš výzkum potvrdil, že situace je horší a mrtvá zóna je větší, než jsme očekávali," uvedl doktor Bastien questů v odborném časopise Geophysical Research Letter. "Ryby, mořští živočichové ani rostliny nemají v této oblasti šanci na přežití, protože jim chybí kyslík," dodal.

Na výzkumu se podílely University of East Anglia a Oman's Sultan Qaboos University, které analyzovaly údaje shromážděné roboty. Ty na osm měsíců nasadily do hloubky tisíc metrů pod hladinou a následně analyzovaly výsledky měření.

Vědci tak získali podrobný obraz o hladině kyslíku a o proudech ovlivňujících pohyb pod hladinou. Zjistili, že mrtvé pásmo se nachází v hloubce od 200 do 800 metrů.

Odborníci proto varují přes katastrofou, ke které podle nich dříve či později dojde. Místní lidé jsou totiž závislí na rybolovu a zóna se neustále rozrůstá. Chybějící kyslík je navíc nahrazován dusíkem, který likviduje životní podmínky nezbytné pro existenci podmořské fauny a flóry.

Témata:  moře věda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy