Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Označení BIO. Co to vlastně znamená?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Při nákupu kvalitních a zdravých potravin je někdy těžké poznat rozdíly mezi syntetickými chemikáliemi a přírodními složkami. Často se setkáváme s označeními jako „přírodní“, „bio“ apod. Co to ale vlastně znamená?

Uveďme si konkrétní příklad při nákupu zeleniny, například červené kapie, s následujícím složením:

Thiamin Kyselina pantothenová Focalin Metionin Alfa-tokoferol Niacin

Na první pohled bychom si nemysleli, že se jedná o přírodní složky, omyl je ale pravdou. Většina z uvedených složek jsou totiž vitamíny a aminokyseliny.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) použití termínu „přírodní“ na značení potravin nijak nereguluje. Jednoduše se má za to, že „přírodní“ jsou ty produkty, které neobsahují žádné umělé nebo syntetické látky, které potraviny v přirozeném stavu nemají. Nicméně žádná oficiální definice neexistuje.

Pět otázek a odpovědí, které vám pomohou při nákupu potravin označených jako „přírodní“

Všímáte si názvů výrobků a prodejních sloganů?

Některé společnosti slovo „přírodní“ nebo „příroda“ používají v názvech svých výrobků nebo v prodejních sloganech. Produkt na nás působí přitažlivě a chceme si jej koupit. Měli bychom ale mít na paměti, že to nic nevypovídá o skutečném složení nebo zpracování daného výrobku.

Všímáte si značení výrobku o tvrzení přítomnosti přírodních složek?

Pokud je na potravině, respektive na obalu zboží, které si chcete koupit, uvedeno, že obsahuje přírodní ingredience, nezapomeňte si pečlivě přečíst její celé složení. Výrobek totiž i přesto může obsahovat umělé přísady. Nepočítejte tedy, že takové informace znamenají, že výrobek obsahuje 100 % přírodních látek.Co když výrobce tvrdí, že nejsou obsažena umělá barviva nebo ochucovadla?

Takové tvrzení pro nás neznamená, že potravina, kterou chceme nakoupit, neobsahuje žádná přidaná barviva nebo příchutě. Je možné totiž použít příchutě nebo barviva získaná z rostlin a živočichů, a i přesto se ale nejedná o výrobek přírodní.

Jedná se o masný výrobek?

Koupě masných výrobků by pro vás měla být trochu snadnější, vztahuje se na ni totiž přísnější kontrola, která nám nákup produktů s nápisem „přírodní“ značně ulehčí. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) může být masný výrobek označen jako „přírodní“ pouze pokud neobsahuje žádné umělé přísady nebo barviva a je jen minimálně zpracován. Pro nás to v praxi znamená, že masný výrobek se zpracováním podstatně nezmění. Jakýkoli výrobek z masa označený jako „přírodní“ musí použití tohoto termínu zcela jasně vysvětlit. Například popiskem „neobsahuje umělé přísady“, což by mělo nákup hodně usnadnit.

Jaká je nutriční hodnota výrobku?

A na závěr možná ta nejdůležitější otázka. Asi každý z nás se někdy přistihl, že slova jako „přírodní“ nebo „bez umělých látek“ v něm vyvolají pocit, že kupuje něco zdravějšího, lepšího. Ne vždy to tak ale je!

„To, že výrobek obsahuje přírodní složky, ještě neznamená, že není plný přidaného cukru, tuku a sodíku, které ale nejsou umělými látkami,“ upozorňuje Michaela Hospodková ze společnosti Corteva Agriscience™, zemědělské divize DowDuPont™. „Vždy si dobře pročtěte informace o výživové hodnotě potravin tak, abyste si byli jisti, že vám výrobek poskytne přesně to, co potřebujete.“ dodává expertka.

Nezapomeňte ale, že každý výrobek, který si koupíte z pultů obchodu je zcela bezpečný a z jeho konzumace nemusíte mít strach! Pokud se ale chcete stravovat zdravě a kvalitně, pak je čtení etikety a informací o nutriční hodnotě rozhodně nevyhnutelné.

Témata:  BIO potraviny

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy