Zima se blíží. Jak uskladnit vaše aku nářadí nebo elektro vozítka?

S příchodem zimy se vyplatí projít nevytápěné garáže, dílny i kůlny a přestěhovat z nich baterie z aku nářadí, elektrokol a dalších zařízení do teplejšího prostředí. Působení chladu a mrazu může z akumulátorů ubrat téměř polovinu kapacity a po delší době vést i ke zničení baterie. Obzvláště citlivé jsou přitom NiMH akumulátory, které se stále běžně používají do aku nářadí. Výměna poškozené či zničené baterie může stát i několik tisíc korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Chlad rychle ničí zejména NiMH akumulátory

Pro skladování baterií bývá udávána optimální teplota mezi 15 a 20 stupni Celsia. V neizolovaných či nevytápěných kůlnách a garážích však přes zimu tyto teploty panují jen zřídka. Chlad akumulátory poškozuje, klesá jejich kapacita a po delší době může dojít i k nevratnému poškození. Cena nových baterií do aku nářadí přitom může dosahovat od tisíce korun až po několik tisíc, kolem 5 až 6 tisíc pak běžně stojí také baterie do elektrokol. „V mnohých typech aku nářadí jsou dnes ještě stále používány zastaralé NiMH akumulátory, které v nízkých teplotách ztrácejí kapacitu ještě výrazně rychleji než novější Li-Ion baterie. Proto se důrazně doporučuje skladovat toto nářadí, případně alespoň samotné akumulátory, v místnostech, kde teplota ani přes zimu neklesne pod doporučovaných 15 stupňů,“ vysvětluje Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz, jenž nabízí široký sortiment baterií do mobilních přístrojů a aku nářadí. „Při 0 stupních Celsia klesne kapacita předtím plně nabitého akumulátoru zhruba o 20 procent, při mínus 20 stupních pak o 40 procent,“ dodává Radim Tlapák.

Aku nářadí můžete používat i v zimě, přesto je skladujte doma

Uskladněné NiMH akumulátory je též nutné udržovat v období jejich nečinnosti v nabitém stavu a odpojené od přístrojů, které napájejí. Pokud tedy aku nářadí nebudete déle používat, vyjměte baterii, vložte ji nejlépe do originálního pouzdra, aby se mechanicky nepoškodila, a uskladněte ji na tmavém a suchém místě s pokojovou teplotou. Jednou za zhruba 6 měsíců je pak vhodné baterii nabít na plnou kapacitu. Řadu aku nářadí lze samozřejmě pravidelně využívat i v zimě bez obav ze zničení baterie. Akumulátor se totiž při vybíjení zahřívá, čímž se udržuje ve vyšší teplotě. Přesto je i tak záhodno skladovat aku nářadí doma a brát si je ven pouze v případě potřeby. Prochladlé nástroje, které se najednou začnou při používání zahřívat, jsou náchylnější ke zničení či závadě, protože prudká změna teplot značně namáhá zejména kovové části.

Nezapomeňte na svá elektro vozítka

Častými oběťmi mrazivých nocí se stávají také baterie čím dál oblíbenějších elektrických vozítek – nejčastěji elektrokol, elektroskútrů, elektrokoloběžek a též různých segwayů nebo gyroboardů (kolonožek). Nemáte-li možnost skladovat tyto dopravní prostředky ve vytápěné garáži, dopřejte teplo domova alespoň bateriím. V případě dlouhé mrazivé zimy si tak pojistíte, že na jaře nebudete muset spěchat pořídit nový akumulátor za několik tisíc korun.

Baterie nejsou jen v nářadí

Při zazimování zahradní elektroniky se vyplatí myslet i dál než jen na nářadí a vozítka. Baterie, které by se přes zimu mohly poškodit či ztratit na kvalitě, najdeme třeba i v různých solárních doplňcích od LED svítidel přes jezírkové fontánky a ozdobné větrné mlýnky až po zavlažovače. Všechna tato zařízení před zimou očistěte, vysušte a překontrolujte životnost baterie. „Životnost akumulátorů se odvíjí od počtu nabíjecích cyklů, ovšem je nutné počítat s tím, že se zpravidla pohybuje v řádu pár let, u zahradních LED svítidel průměrně 2 až 3 roky. Dobře funkční baterie pak zazimujte doma, ty dosluhující odneste do elektroodpadu a s jejich výměnou za nové počkejte na jaro,“ uzavřel Radim Tlapák z e-shopu BatteryShop.cz.

Témata: zima | nářadí | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky