Zapomněli jste kartu nebo peníze v bankomatu? Tyto kroky vám zachrání úspory

Může se to stát každému z nás. Při výběru hotovosti z bankomatu v něm můžeme nedopatřením zapomenout kartu či přímo samotné peníze. Stává se to několikrát denně a většina lidí se jen těžko smiřuje s tím, že o peníze přijde. Naštěstí tomu tak nemusí být vždy.

Bankomat
reklama

Zapomenuté peníze či karta v bankomatu jsou častějším problémem, než se může zdát. Stačí, aby vám při výběru zazvonil telefon, vedle vás zacinkala přijíždějící tramvaj nebo jiná podobná událost, která vás vyvede z míry. Vyběhnete od bankomatu, necháte v něm peníze nebo kartu a až po nějaké době vám dojde, že jste něco zapomněli.

Banky tento problém řeší prakticky každý den. A mnohem příjemnější je v bankomatu zapomenout platební kartu. Ta totiž zajede sama zpátky. Někdy po 20 sekundách od doby, co vyjede, jindy po 30 nebo po minutě. Tak či tak se doporučuje při výběru odebrat prvně kartu a pak až hotovost. Pokud vám bankomat sebere kartu, můžete se s ní na několik dní až týdnů rozloučit. Banka vám ji samozřejmě vrátí, ale není to hned.

Pokud kartu v bankomatu zapomenete a někdo ji stihne vytáhnout dříve, než zajede zpět, bez pinu se může zdát prakticky bezcennou. Lze ji ale stále využít při nákupech na internetu, kde pin není potřeba zadávat. Proto je potřeba neprodleně zavolat do banky a kartu zablokovat. S trochou štěstí nepřijdete o žádné peníze.

V případě hotovosti je situace horší. Zde totiž záleží na tom, u jaké banky vybíráte. V bankomatech ČSOB, Air Bank, UniCredit Bank a Raiffeisenbank nevyzvednuté peníze zajedou zpět v rozmezí 30 sekund až jedné minuty. V těch ostatních máte smůlu. Peníze ve výdejním místě zůstanou a s největší pravděpodobností vám je někdo vezme.

Jedinou vaší možností je zkusit podat reklamaci u banky. Ta ale není povinna vám peníze vracet. Pokusí se spojit s policií a zjistit, jestli někdo peníze nevzal a nevrátil, v opačném případě vám ale nezbývá, než se na policii dostavit sami a podat trestní oznámení na neznámého pachatele. Toho mohou policisté identifikovat podle kamer umístěných na bankomatech, šance na získání vaší hotovosti zpět je ale v tomto případě poměrně nízká.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky