Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ženám na trhu práce nejvíce přeje Bulharsko, Česko je v hodnocení na chvostu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Nejlepší podmínky pro ženy na trhu práce nabízí Bulharsko, naproti tomu Česká republika je v hodnocení tří desítek evropských států na chvostu společně s Francií, Španělskem či Německem. Vyplývá to ze studie, kterou nechala vypracovat britská marketingová agentura Reboot. Ta jako kritéria hodnocení zvolila počet žen ve vedoucích pozicích, platové podmínky a podobu mateřské dovolené.

"Celkové výsledky naznačují, že Evropa udělala určitý pokrok ohledně rovnosti pohlaví na pracovišti. Balkánské země jako Bulharsko a Chorvatsko se umístily vysoko, což naznačuje zlepšení. Zklamání v podobě špatného umístění západoevropských zemí, jako je Německo a Dánsko, ale ukazuje, že postup směrem k rovnosti pohlaví je v Evropě stále pomalý," uvedla šéfka agentury Reboot Naomi Aharonyová.

Agentura hodnotila tři oblasti, a to na základě dat od Evropského institutu pro genderovou rovnost (EIGE), Světového ekonomického fóra (WEF) a informací serveru World Population Review. V každé oblasti mohla země získat maximálně 100 bodů; vítězné Bulharsko dosáhlo na skóre 236,6 bodu. Pomohl mu v tom zejména maximální zisk 100 bodů za podmínky mateřské dovolené, která v Bulharsku trvá minimálně 410 dní, což je nejdelší mateřské volno na světě, a zajišťuje příjem ve výši 90 procent původního platu.

Českou republiku v hodnocení předstihlo 21 zemí, jelikož dosáhla pouze na skóre 110 bodů ze 300, přičemž v oblasti rovnosti příležitostí získala pouze deset bodů. "Pokud jde o ženy ve vedoucích pozicích a ekonomické příležitosti, tak Česká republika své ženy zklamala. Země má na řídících pozicích pouze 11,15 procenta žen, a co se týče příležitostí žen ve srovnání s muži, skončila ČR mezi posledními pěti," uvádí zpráva.

Nelichotivé umístění v poslední desítce ale připadlo i mnoha západoevropským státům včetně Belgie, Německa či Rakouska. Slovensko skončilo na čtvrté příčce společně s Norskem, před něj kromě Bulharska pronikly už jen Chorvatsko a Estonsko.

Témata:  zaměstnanci ženy

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.