Ženám na trhu práce nejvíce přeje Bulharsko, Česko je v hodnocení na chvostu

Nejlepší podmínky pro ženy na trhu práce nabízí Bulharsko, naproti tomu Česká republika je v hodnocení tří desítek evropských států na chvostu společně s Francií, Španělskem či Německem. Vyplývá to ze studie, kterou nechala vypracovat britská marketingová agentura Reboot. Ta jako kritéria hodnocení zvolila počet žen ve vedoucích pozicích, platové podmínky a podobu mateřské dovolené.

Ilustrační fotografie
reklama

"Celkové výsledky naznačují, že Evropa udělala určitý pokrok ohledně rovnosti pohlaví na pracovišti. Balkánské země jako Bulharsko a Chorvatsko se umístily vysoko, což naznačuje zlepšení. Zklamání v podobě špatného umístění západoevropských zemí, jako je Německo a Dánsko, ale ukazuje, že postup směrem k rovnosti pohlaví je v Evropě stále pomalý," uvedla šéfka agentury Reboot Naomi Aharonyová.

Agentura hodnotila tři oblasti, a to na základě dat od Evropského institutu pro genderovou rovnost (EIGE), Světového ekonomického fóra (WEF) a informací serveru World Population Review. V každé oblasti mohla země získat maximálně 100 bodů; vítězné Bulharsko dosáhlo na skóre 236,6 bodu. Pomohl mu v tom zejména maximální zisk 100 bodů za podmínky mateřské dovolené, která v Bulharsku trvá minimálně 410 dní, což je nejdelší mateřské volno na světě, a zajišťuje příjem ve výši 90 procent původního platu.

Českou republiku v hodnocení předstihlo 21 zemí, jelikož dosáhla pouze na skóre 110 bodů ze 300, přičemž v oblasti rovnosti příležitostí získala pouze deset bodů. "Pokud jde o ženy ve vedoucích pozicích a ekonomické příležitosti, tak Česká republika své ženy zklamala. Země má na řídících pozicích pouze 11,15 procenta žen, a co se týče příležitostí žen ve srovnání s muži, skončila ČR mezi posledními pěti," uvádí zpráva.

Nelichotivé umístění v poslední desítce ale připadlo i mnoha západoevropským státům včetně Belgie, Německa či Rakouska. Slovensko skončilo na čtvrté příčce společně s Norskem, před něj kromě Bulharska pronikly už jen Chorvatsko a Estonsko.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky