Žádosti o dotace v Agricovidu bude možné podávat do konce ledna

Ministerstvo zemědělství prodloužilo o dva týdny příjem žádostí o podporu v programu Agricovid Potravinářství. Žádosti tak bude možné podávat až do konce ledna, sdělil dnes ČTK mluvčí úřadu Vojtěch Bílý. Důvodem je drobná změna podmínek v programu, kdy se bude jinak posuzovat na základě usnesení vlády bezdlužnost žadatelů. Kdyby se program neprodloužil, měli by žadatelé na doplnění žádostí pouze několik dní. V programu se mají rozdělit až tři miliardy korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Nově se bude posuzovat bezdlužnost podnikatelů ke dni podání žádosti, v původním znění programu se počítalo s bezdlužností k 5. říjnu loňského roku. Změna byla připravená na základě doporučení ministerstva financí, podle mluvčího by měla pomoci některým potravinářským odvětvím, například pekařům.

Nárok na kompenzace by měli mít potravináři a zemědělci, kterým během koronavirové krize meziročně klesly tržby minimálně o čtvrtinu. Maximální sazba z programu bude podle ministerstva zemědělství 200.000 Kč na podnik a až 20.000 Kč na jednoho zaměstnance. "Podpora může dosáhnout až 75 procent celkového poklesu příjmů ve srovnání s rokem 2019, maximálně dotace může být až 800.000 eur (asi 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu korun) pro zemědělce," uvedl úřad. Dotaci naopak nedostanou potravináři, kteří již obdrželi podporu na stejný účel, tedy na zachování životaschopnosti podniku, jehož činnost je omezená kvůli pandemii koronaviru.

Zásady dotačního programu schválila vláda už v říjnu, ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) původně chtěl po kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO), aby do programu šlo šest miliard. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až šesti miliard korun měsíčně.

Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun. Například u vinařů šlo loni o zhruba 185 milionů korun měsíčně v době vládních omezení, ministerstvo však v jejich případě předpovídá za celý loňský rok i kvůli rušeným vinobraním a svatomartinskému koštu propad 1,94 miliardy Kč. Očekávají se také ztráty u produkce ryb, kromě zavřených gastro provozů chybí jejich producentům prodej ze slavnostních výlovů, tratí i na omezeném stravování v lázeňských zařízeních.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky