WTO oficiálně povolila Spojeným státům uvalit cla na zboží z EU

Světová obchodní organizace (WTO) dnes oficiálně povolila Spojeným státům uvalit cla na dovoz zboží z Evropské unie v hodnotě 7,5 miliardy USD (téměř 176 miliard Kč) ročně. Cla jsou reakcí na nezákonné subvencování evropského výrobce letadel Airbus. Oznámil to dnes orgán WTO pro řešení sporů. Cla by podle dřívějších zpráv měla začít platit 18. října.

USA, ilustrační fotografie
reklama

Orgán pro řešení sporů tvoří zástupci 164 členských států. Dnešní povolení bylo jen formalitou, mohlo by být odepřeno jen v případě, kdyby všichni přítomní členové WTO hlasovali proti, uvedla agentura Reuters.

Washington začátkem října v reakci na rozhodnutí WTO oznámil, že zavede desetiprocentní clo na evropská letadla a 25procentní clo na některé potravinářské a další zboží, jako je například francouzské víno, skotská a irská whisky nebo sýry. Cla jsou zaměřena na zboží ze zemí, ve kterých se vyrábějí letadla Airbus, tedy Británii, Francii, Německo a Španělsko.

Evropská komise (EK) už dříve uvedla, že zavedení cel by bylo krátkozraké a kontraproduktivní a mohlo by uškodit oběma stranám. Vyzvala, aby spory kolem subvencování výroby letadel vyřešily obě strany dohodou, a varovala, že pokud Američané cla skutečně zavedou, pak EU odpoví stejným způsobem.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u WTO navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu.

Obě strany se následně začaly připravovat na případné uvalení cel, která by byla odvetou za škody vzniklé v důsledku subvencí. Plány EU na zavedení cel na americké zboží WTO ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává začátkem příštího roku.

Témata: USA | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky