Vláda rozšířila odpuštění DPH u nákupu respirátorů

Vláda dnes rozšířila odpuštění daně z přidané hodnoty (DPH) při nákupu respirátorů, testů na koronavirus a očkovacích látek veřejnými institucemi, pokud je koupily mimo ČR a využívaly na neziskové aktivity, například je zdarma rozdávaly zdravotníkům. Vláda tak rozšířila generální pardon ministerstva financí, který již dříve zrušil DPH na respirátory do 3. června. Na twitteru o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Ilustrační fotografie
reklama

Dosud podle zákona o DPH veřejné instituci nevznikal nárok na odpočet DPH a fakticky tak DPH byla odvedena. "MF proto přistoupilo k aktualizaci pardonu, díky které i v těchto dílčích situacích bude DPH odpuštěno bez dalších povinností, tedy bez ohledu na to, ze kterého státu budou tyto ochranné pomůcky dodány. Generální pardon bude vydán a publikován ve finančním zpravodaji neprodleně po jeho schválení vládou," uvedlo dnes MF.

Vláda prodloužila zrušení DPH na respirátory kategorie FFP2 a vyšší začátkem března. Dočasné zrušení 21procentní daně vláda zavedla na začátku února a původně mělo platit dva měsíce. Chtěla tím podpořit snížení cen respirátorů při jejich povinném zavádění.

"Chtěli jsme tímto krokem pomoci lidem, zejména sociálně slabším, důchodcům, rodinám s dětmi a dalším, aby pro ně respirátory byly dostupným zbožím," řekla tehdy Schillerová.

Ke snížení nebo zrušení DPH na ochranné pomůcky proti šíření koronaviru vyzývali už dříve vládu výrobci respirátorů. Schillerová opakovaně apelovala na výrobce a prodejce, aby zrušení daně promítli do ceny těchto ochranných prostředků. Stanovení maximální ceny respirátorů tehdy vláda naopak odmítla.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky