Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA skončila další banka, newyorská Signature Bank

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INCORP images

Americké úřady uzavřely newyorskou banku Signature Bank. Rozhodnutí následuje po pátečním uzavření Sillicon Valley Bank (SVB), které se stalo největším krachem banky v USA od zhroucení Washington Mutual v roce 2008. Signature Bank měla na konci loňského roku vklady 88,59 miliardy USD (dva biliony Kč) a aktiva 110,36 miliardy USD, oznámilo ministerstvo financí státu New York.

Kontrolu nad Signature Bank převzala Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC). Všichni střadatelé budou odškodněni a daňoví poplatníci neponesou žádné ztráty, dodalo americké ministerstvo financí a bankovní regulační orgány ve společném prohlášení.

Signature byla komerční banka s pobočkami pro soukromé klienty v New Yorku, Connecticutu, Kalifornii, Nevadě a Severní Karolíně. Měla osm národních oblastí podnikání, včetně komerčních nemovitostí a digitálního bankovnictví. Téměř čtvrtina jejích vkladů byla ze sektoru kryptoměn, ale v prosinci banka oznámila, že své vklady související s kryptoměnami zmenší o osm miliard USD.

Signature Bank měla dlouhodobé vztahy s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho rodinou. Poskytovala Trumpovi a jeho podnikům běžné účty a financovala několik rodinných podniků. Své vztahy s Trumpem však přerušila v roce 2021 po lednových nepokojích u budovy Kapitolu a vyzvala Trumpa k rezignaci.

FDIC zřídil překlenovací nástupnickou banku, která od dnešního dne umožní klientům přístup k jejich finančním prostředkům. Vkladatelé a dlužníci Signature Bank se automaticky stanou klienty překlenovací banky. Ředitelem překlenovací banky byl jmenován bývalý ředitel firmy Fifth Third Bancorp Greg Carmichael, uvedla agentura Reuters.

Témata:  Signature Bank USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy