Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA končí za dva měsíce už třetí velká banka, úřady zavřely First Republic

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Ve Spojených státech končí za méně než dva měsíce už třetí velká banka. Úřady zavřely finanční ústav First Republic Bank z Kalifornie, jeho vklady převezme největší americká banka JPMorgan Chase & Co, která získá i většinu aktiv a zaručí se i za část závazků.

V tiskové zprávě to dnes uvedla Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Bance First Republic se nepodařilo napravit škody způsobené chybnými investicemi a odlivem vkladatelů. Její pád přichází po bankrotech finančních ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank.

"Vláda nás a ostatní vyzvala, abychom se zapojili, a my jsme tak učinili," řekl šéf JP Morgan Jamie Dimon ke zprávě, že jeho banka nyní kalifornský finanční ústav převezme. "Naše finanční síla, schopnosti a obchodní model nám umožnily vypracovat nabídku na provedení transakce tak, abychom minimalizovali náklady Fondu pojištění vkladů," dodal.

FDIC odhaduje, že náklady pro Fond pojištění vkladů budou činit přibližně 13 miliard dolarů (zhruba 279 miliard Kč). Konečné náklady budou stanoveny, až FDIC ukončí nucenou správu. Banka First Republic měla k 13. dubnu celková aktiva v objemu 229,1 miliardy dolarů a vklady za 103,9 miliardy dolarů.

Plán předpokládá, že 84 poboček zkrachovalé banky v osmi státech se nyní otevře jako pobočky banky JPMorgan.

Témata:  banky USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy