Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Twitter dočasně zavedl limit na počet příspěvků, které si lze za den zobrazit

Twitter
Twitter
Foto: Pixabay

Americká internetová společnost Twitter dočasně zavedla limit na počet zobrazených příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Ověření uživatelé si jich mohou zobrazit 6000 denně, neověření 600 a uživatelé s nově založeným neověřeným účtem pak 300 denně. Oznámil to šéf podniku Elon Musk.

Důvodem je podle něj potřeba zamezit extrémnímu extrahování dat ze sítě a také manipulaci se systémem. Twitter kromě toho znemožnil čtení tweetů neregistrovaným uživatelům, uvedla agentura Reuters.

Musk později dodal, že limit pro ověřené uživatele se brzy zvýší na 8000 zobrazených příspěvků denně, pro neověřené na 800 a pro uživatele s nově založeným neověřeným účtem na 400 příspěvků denně. Kdy se tak stane, ale Musk neupřesnil.

Nepřihlášení uživatelé, kteří se pokusí zobrazit obsah na síti Twitter, jsou nyní vyzýváni, aby se přihlásili k existujícímu účtu, nebo aby si účet založili. Musk to v pátek označil za "dočasné nouzové opatření". Je to podle něj reakce na to, že stovky organizací ze sítě Twitter "mimořádně agresivně" extrahují data, což "službu degraduje pro normální uživatele".

Část uživatelů si krátce po zavedení limitů začala stěžovat na omezený přístup k síti a na oznámení, že už stanovený limit vyčerpali. Mezi tématy, která systém vyhodnocuje jako aktuální trendy, tak na twitteru začaly převládat stížnosti.

Musk si už dříve stěžoval, že firmy působící v oblasti umělé inteligence (AI) využívají data ze sítě Twitter k trénování svých systémů. "Podnikneme právní kroky proti těm, kteří kradli naše data," uvedl. V této branži se pohybují firmy jako OpenAI, což je vlastník chatovacího programu ChatGPT.

Musk firmu Twitter koupil za 44 miliard dolarů (v tehdejším kurzu asi bilion Kč) v říjnu loňského roku a podnik od té doby prošel rozsáhlými změnami. Ve snaze zvýšit si příjmy zavedl placené ověřování uživatelů v rámci své služby Twitter Blue a těm, kteří mají placený účet, umožnil psát výrazně delší příspěvky. Twitter také o více než 80 procent snížil počet zaměstnanců.

Musk, který je rovněž výkonným ředitelem automobilky Tesla, je nyní nejbohatším člověkem na světě. Podle indexu miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, dosahuje aktuální hodnota jeho majetku 231 miliard dolarů (zhruba pět bilionů Kč).

Témata:  Twitter Elon Musk

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.